Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Helena Trolle-Kallenbäck bjuder på middag - se receptet!

09 jan, 2018, 11:00 
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamer som bjuder på en utsökt middag. Helena Trolle-Kallenbäck lagar en lyxig risotto med svamp som uppskattas av vännerna.
Annons

Av: Ann Löfberg Foto: Per Arvidsson

Tomatgratinerad aubergine

4 pers

2 auberginer

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

ca 1 dl olja

1 burk krossade tomater

1 burk hela tomater

1 msk chilisås

blandade färska valfria finklippta örtkryddor, ca 1 dl, alt ett par msk torkade

salt och peppar

ca 3 dl lagrad riven ost, gärna prästost el svecia

  1. Skiva auberginen och strö på salt. Låt ligga en stund och pressa ut vätskan.
  2. Lägg skivorna i en form, droppa över olivolja och grilla i 250° tills det får färg.
  3. Hacka lök och vitlök och bryn i olja i en kastrull. Slå på tomaterna och chilisåsen och koka cirka 45 min. Rör då och då.
  4. Häll såsen på auberginerna, strö på osten. Gratinera i het ugn till fin färg. Strö över örtkryddor.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Annons

Risotto Bernadotte med karljohansvamp och räkor

4 pers

4 dl avorioris

1 gul lök

1–2 vitlöksklyftor

2 dl vitt vin

1 pkt saffran

6 dl hönsbuljong

ca ½ liter färsk karljohansvamp,

i bitar

600 g räkor, med skal

salt, peppar

olja, smör

  1. Hacka lök och vitlök och fräs i olja några minuter. Häll på vin och låt koka upp.
  2. Häll i riset och saffran, och späd med buljongen lite i taget. Koka i 20 min.
  3. Fräs under tiden svampen i lite smör. Salta och peppra. Lägg i svampen i riset, låt koka ytterligare 10 min.
  4. Tillsätt de skalade räkorna på slutet och låt allt få ett snabbt uppkok. Spara gärna några räkor till garnering.

Citrontarte

6–  8 bitar

Mördeg

2 dl vetemjöl

75 g kallt smör

2 msk socker

2 msk iskallt vatten

Fyllning

2 rågade dl florsocker

75 g smält smör

3 ägg

saft av en stor citron

  1. Mördeg: Nyp snabbt ihop till en deg och låt den vila kallt 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter. Förgrädda i ugn på 200°, ca 10 min.
  3. Fyllning: Mixa ihop ingredienserna och häll det i pajskalet. Grädda på 175o i ca 25 min.
  4. Låt tårtan svalna och garnera med hallon. Om man vill, sikta över lite florsocker.
Annons