Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovet bekräftar: Silvia lämnar landet hastigt – anledningen bakom

13 sep, 2024, 06:00
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Drottning Silvia lämnar hastigt Sverige. Här är hovets besked – och anledningen bakom.
Annons
Kungafamiljen på partykväll – utan drottning SilviaBrand logo
Kungafamiljen på partykväll – utan drottning Silvia

Det är svårt att hitta någon så plikttrogen som drottning Silvia. Sedan hon sa "ja" till kungen för 48 år sedan har hon jobbat outtröttligt med att representera vårt avlånga land, både på hemmaplan och utomlands.

Och det har inte ändrats av det faktum att Silvia snart fyller 81. Den kungliga kalendern är fullspäckad för drottningen, och på söndag väntar nästa stora uppdrag.

Då ska drottningen lämna Sverige för Tyskland där fem intensiva dagar väntar – men det finns också utrymme för drottningen att njuta av sitt hemland, privat.

Drottning Silvia till Tyskland

I tisdags såg vi drottningen i Storkyrkan och i Riksdagshuset i samband med riksmötets högtidliga öppnande, men på kvällen var hon tvungen att lämna återbud på grund av förkylning.

Annons

Även onsdagens programpunkt var Silvia tvungen att utebli från. Men det verkar inte som att Tyskland-resan är i fara. Silvias namn är fortfarande listad i den kungliga kalendern.

Och det är intensiva dagar som väntar för drottningen. På söndag ska hon motta stiftelsen Gutes mit Schönem verbindens "Dr. Carl Linder Preis i tyska Künzelsau.

Sedan har drottningen två dagars vila innan nästa programpunkt på onsdag, då hon ska jobba med sitt hjärteprojekt World Childhood Foundation i Berlin, vilket även är på agendan under torsdagen.

Och det är snabba ryck. På fredagen är drottningen tillbaka i Sverige där mer jobb väntar. Då ska Silvia närvara vid invigningen av utställningen "Hertervig – Hill. Dröm och verklighet" på museet Prins Eugens Waldemarsudde.

Resan speciell för Silvia

Så Silvia har en fullspäckad vecka framför sig. Samtidigt har Tyskland en speciell plats i hennes hjärta – det är ju som sagt drottningens hemland.

Och Künzelsau, där Silvia river av sin första programpunkt, ligger bara cirka en timme bort med bil från Heidelberg, där drottningen föddes.

Drottning Silvia ler
I fjol fick drottning Silvia jobba i Heidelberg – och hennes leende sa allt. Foto: Action Press/Shutterstock

Det är inte helt otänkbart att Silvia passar på att hälsa på familj och vänner när hon ändå är så nära. Hon har ju som sagt två dagar utan uppdrag efter Künzelsau.

Foto: TT

Annons