Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Intervju med Sofia: "Det tog på mig som både mamma och som kvinna"

09 mar, 2017, 17:00
author Margareta
Margareta
Prinsessan blev personlig under besöket.
Annons

Prinsessan Sofia har varit på Nya Södertälje sjukhus, vilket innebär flera helt nybyggda avdelningar med helt nya tekniska lösningar och med en modern syn på vården.

– Detta är ju en jättesatsning på modern teknik för att kunna hantera en ökad befolkning som dessutom blir äldre. Vården står inför stora utmaningar så detta ligger verkligen i tiden, säger Sofia efter att ha tittat närmare på vissa av sjukhusets helt nybyggda avdelningar. 

Var tror prinsessan att sjukhuset kommer att betyda? 

– Vi var precis på förlossningen där de talade om förlossning för alla.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Och vi har ju en mängd olika människor som kommer hit från alla olika delar av världen och det tycker jag var oerhört imponerande, det tog verkligen på mig som både mamma och som kvinna att alla självklart ska få en värdig vård när man ska föda ett barn, säger hon.

Annons

I just Södertälje bor människor från hela världen och man har tidigare märkt inom förlossningsvården att det kan krävas lite andra rutiner för gravida kvinnor som dessutom inte talar det svenska språket, både för att minska deras oro men även förlossningsskador. Därför har man skapat olika vårdrutiner som hjälper alla kvinnor, oavsett bakgrund, att känna sig trygga inför och under sin förlossning.

Vad tyckte prinsessan om detta med att kvinnor med invandrarbakgrund som ska föda barn får extra stöd? 

– Det är helt fantastisk. Det ligger helt rätt i tiden, det är så det ska vara, alla kvinnor som ska föda barn ska ha samma rättighet och där vet man att sådana saker som känns ganska simpla, som språk och att få en förståelse, är oerhört viktigt för att känna en tillit och en tro. Man vet också att det bidrar till mindre skador under förlossningen och hela den biten. Så det tycker jag är fantastiskt. Jag är väldigt imponerad av Nya Södertälje sjukhus och hur de har tänkt när det kommer till den biten, berättar hon. 

Annons

Vad känner prinsessan själv om den rädsla många kvinnor i Stockholm känner inför förlossningen idag? 

– Jag känner självklart med de kvinnorna. Jag har ju själv fött barn så jag förstår att det finns en stor oro. Men jag hoppas att det med denna satsningen går mot ljusare tider. Det vi har hört här idag har ju varit fantastiskt med fler förlossningsplatser, högteknologisk sjukvärd, att alla ska få rätt till en bra vård och det tycker jag är viktigt, förklarar hon. 

Av Margareta Gotthardsson

Foto IBL

Annons