Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kung Charles har nåtts av trist besked – orden han inte vill höra

12 jun, 2024, 10:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Den kontroversiella tavlan på kung Charles har blivit attackerad av aktivister.
Annons

Det var i mitten av maj som brittiske kung Charles och drottning Camilla bjöd in konstnären Jonathan Yeo till Buckingham Palace.

Anledningen var för att avtäcka en målning på kungen som Yeo skapat på uppdrag av hovet.

Hör Kung Charles skämt om detaljen i bildenBrand logo
Hör Kung Charles skämt om detaljen i bilden

Konstnärens ord om tavlan på kung Charles

När Charles drog av skynket för tavlan drog en het debatt igång direkt.

Jonathan Yeo hade nämligen valt att måla kungen med röd bakgrund, där färgen spiller över på hans uniformklädda gestalt.

– Precis som fjärilen som jag målat över hans axel, så har det här porträttet utvecklats i takt med att föremålets roll i offentligheten förvandlats. Jag har gjort mitt bästa för att fånga livserfarenheten som ristas dit i varje persons ansikte. I det här fallet ville jag även ha med en blinkning till en lång tradition av kungaporträtt, men på ett sätt som reflekterar 2000-talets monarki, och framförallt, ger uttryck för personens djupa mänsklighet. Jag är väldigt tacksam för möjligheten att försöka fånga en så pass remarkabel och unik person, speciellt i det historiska ögonblicket då han blir kung, förklarade konstnären.

Annons

Tavlan på kung Charles väcker kritik

Runt om i landet var det däremot många som tappade hakan.

På kungahusets Instagram tog många till kommentarsfältet för att yttra sin kritik. Flera ansåg att tavlan är opassande, med tanke på att Charles i början av året diagnostiserades med cancer.

"Det ser ut som att han badar i blod", skriver en användare.

"Jag vill inte låta oförskämd, men det här är det sämsta kungliga porträttet som jag någonsin sett", skriver en annan.

Aktivister har attackerat målningen på kung Charles

Under tisdagen kom beskedet att den kontroversiella tavlan på kung Charles har blivit förstörd av en grupp djuraktivister, skriver danska Se & Hör.

Skärmdump

Aktivisterna, som rapporteras tillhöra gruppen "Animal Rising" ska ha tagit sig in på Philip Mold-galleriet i London för att klistra fast flera olika teckningar på målningen, bland annat en karikatyr och en text som lyder på ett ungefär:

"Ingen ost, se all denna grymhet i gårdarna!"

Annons