Victorias avvikande beteende under festen skapar rubriker – hovets försvar
Nu uppmärksammas det i utlandet.
Som kunglighet finns det en rad både skriva, och oskrivna regler som förväntas följas. Det kan vara allt ifrån hur man ska föra sig i offentliga rum till vilka kläder som ska bäras.
Men ibland trotsar även de allra proffsigaste dessa regler och traditioner. Kronprinsessan Victoria, till exempel.
Historiska bröllopet
Vi alla minns det som igår. Den vackra sommardagen, mitt i juni, och hela Stockholm firade det stundande kronprinsessbröllopet. Vår framtida drottning skulle föreviga kärleken med sin prins Daniel, och året var 2010.
Det var i Storkyrkan som bröllopsklockorna ringde och prästen förklarade Victoria och Daniel äkta makar. Allting var utstuderat in i minsta detalj, och historiens vingslag gick att ta på. Det var ju i samma kyrka som kronprinsessans mor och far, vår kung och drottning sa "ja" till varandra år 1976.
Efter vigseln åkte kronprinsessparet ut kortege genom ett sprudlande sommar-Stockholm, och längs vägen hade folk från landets alla hörn samlats för att få sig en glimt av det nyförälskade paret.
Men det var en sak som inte gick till riktigt enligt rutin, och fick folk att höja på ögonbrynen.
Hovet försvarade Victoria
Ja, det är en detalj som än idag, 12 år efter det storslagna bröllopet, skapar rubriker i utlandet. Victoria fattade nämligen ett aningen ovanligt beslut, som ägde rum mitt under bröllopsfestligheterna, uppmärksammas sajten The List.
När det är dags för vigsel går traditionsenligt brudparet nedför altaret tillsammans, men Victoria valde en annan väg. Istället gick hon med sin far, kungen! Och inte var det helt utan rabalder.
Ärkebiskop Anders Wejryd, som vigde paret, tyckte inte riktigt om det nymodiga beslutet:
"Att bli bortskänkt är ett nytt fenomen som då och då förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det, då vår vigselceremoni är så tydlig i ämnet makarnas jämställdhet. Paret vet var jag står i den här frågan."
Men hovet ställde sig bakom kronprinsessan, och menade på att kungen förde sin arvtagare till altaret, och till mannen som blivit blivit accepterad, alltså Daniel Westling.
Foto: TT