Nobelservisen: Dukningen och porslinet på Nobel
Festernas fest börjar närma sig, festen där inget som händer är en slump. Men hur ser dukningen ut, och varifrån kommer egentligen Nobelservisen?
När 1 250 gäster skrider ner för Elsas trappa till Blå hallen i Stadshuset i Stockholm är borden som vanligt klädda med 500 meter linneduk från Klässbols linneväveri, formgivna av Ingrid Dessau och vävda i drällteknink med grovt, silvergrått lingarn. Utvalt för att balansera porslinets vita färg. På varje plats ligger en servett, vävd i damast, med tunnare halvblekt lingarn, som ska framhäva Nobelmedaljens relief.
Nobelservisen – tallrikar
Nobelporslinet i benporslin är designat av Karin Björquist och tillverkas idag av Rörstrand. Tallrikarna kommer i fyra färger där färgerna står för flera olika saker. Grönt representerar våren, det unga Amerika och fysikpriset. Vit för sommaren, Afrika och kemi. Den gula tallriken står för hösten, Asien och medicinpriset samt vinterns blå färg för det gamla visdomens Europa och litteraturen.
Nobelservisen – glas
Omkring 6 500 glas är placerade på borden. Samtliga är designade av Gunnar Cyrén, tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta. Glasen är munblåsta och handmålade.
Men varför är champagneglasen så vida?
Det kan Svensk Damtidning avslöja. Det är nämligen inte champagneglas man dricker ur. Det är martiniglas. Anledningen? Den vida öppningen gör det lättare att så enkelt och snabbt som möjligt servera den bubblande drycken.
Nobelservisen – bestick
Glas och tallrikar i all ära, men det finns även mer underliga saker som pryder en Nobeldukning. Uppe till vänster om tallriken fanns förra året en annorlunda vingformad skål med låg kant. Den kallas vinge och är till för sallad eller bröd. Och närmast tallriken på höger sida fanns bordets kanske vackraste bestick. Fiskkniven. Kniven i guld är dekorerad med ett grönt fisköga längst ner, och är utformad för att du ska kunna filea en hel fisk, om den situationen mot förmodan skulle uppstå.
Porslinet diskas högst upp i Stadshuset, och måste därför åka hiss hela vägen upp. Men en del av servisen tas om hand om extra mycket, nämligen kungens kaffekopp som bär hans eget monogram. Den är nämligen extra stöldbegärlig och försvinner vissa år.
Av Margareta Gotthardsson
Foto: IBL, Stella Pictures