Anna Kinberg Batra: "Jag skulle aldrig kunna leva med någon som inte har humor"
När Anna Kinberg Batra tog över som partiledare för Moderaterna var det mycket som kastades om. Partiet hade precis förlorat valet och gått från regeringsställning till opposition. Nu har ett och ett halvt år gått och Anna Kinberg Batra, eller AKB som hon kallas i politikerkretsar, känner att hon hittat sin roll som partiledare.
– Det har varit en väldigt spännande och rolig tid. Det har också varit en omställning för oss moderater. Jag har varit ny på jobbet och det har många andra också varit. Det är ju första gången på 20 år som vi gått från regering till opposition. Då ska man ställa om en massa roller, man får mindre resurser, alla blir av med sina ministerposter och ledningen byttes ut. Det viktigaste är att man kan hitta vägen fram politiskt och det tar ju ett tag. Nu börjar vi få fart på det, säger Anna när vi träffas en försommardag i New York.
Anna befinner sig i New York för att medverka vid Handelskammarens årliga kvinnoseminarium “Executive Women Conference”, där hon hållit ett tal som uppskattades varmt av den kvinnliga publiken med såväl amerikanska som svenska näringslivskvinnor. Konferensen som startades av Handelskammarens president Renée Lundholm firar dessutom femton år i år.
Annas USA-besök har en fulltecknad agenda. Hon har också varit på snabbesök i Washington och samma dag som vi träffar henne har hon också hunnit besöka Hillary Clintons valkampanjs högkvarter i Brooklyn.
– Det var väldigt roligt att få komma dit. Hillary Clinton är ju den kanske mest erfarna och mest förberedda presidentkandidat som USA haft. Och sedan har hon mött en tuff motståndare som har slagit alla med häpnad både på gott och ont. Det finns ju skäl att vara orolig för Donald Trumps framfart, men det blir en spännande valrörelse, säger Anna och lutar sig tillbaks i Josef Frank-soffan i biblioteket på 600 Park Avenue, det svenska konsulatets residens. Generalkonsuln Leif Pagrotsky håller som bäst på att flytta in och i dag håller han cocktailparty för alla kvinnor från konferensen. En av de få män som har lyckats smita in är Annas man, komikern David Batra. Anna har med sig både man och dotter under besöket i New York. Oftast reser hon ensam men den här gången passade det så att hon kunde ta med sig familjen.
Anna och hennes make träffades på en fest hos gemensamma vänner och de gifte sig 2002. Under nio år gick Anna ut och in mellan studier och arbete, jobbade i Europaparlamentet och var engagerad politiskt, innan hon tog ut sin examen. En tid arbetade hon på regeringskansliet under Carl Bildt och kom sedan att arbeta med Ja-kampanjen för folkomröstningen om EU-medlemskap.
När bröllopet var avklarat kände Anna och David sig redo att bli föräldrar men det visade sig inte så enkelt som de hoppats på. Snart hade drömmen om föräldraskap blivit till rena mardrömmen där man satt och planerade sitt kärleksliv på söndagskvällarna för att lyckas med konststycket att bli gravida. Efter fyra år kunde de glädja sig åt ett positivt graviditetstest.
– I efterhand var det en väldigt lärorik resa för man tror att allt bara ska fixa sig. Vi är ju vana vid det. Jag är en person som alltid fixat grejer. Om inte någon fixar det åt mig, ordnar jag det själv. Sen funkar inte det här, då ställs hela livet på ända. Det är ju ändå det största och viktigaste i livet, säger Anna.
Efter år av kamp födde Anna en dotter, föräldrarnas stolthet. Hon finns med på resan till New York men både Anna och David är mycket noga med att hålla dottern utanför sina offentliga roller. Hon har ju inte valt sina föräldrar, menar de.
Självfallet skulle de gärna ha velat ge henne ett syskon …
– Men så har det inte blivit för oss, säger Anna.
Anna föddes i Skärholmen, flyttade till Huddinge, och därifrån gick flyttlasset till Holland där en av Annas föräldrar fått jobb och de kom att bo där i sex år. Det betyder att Moderaternas ledare pratar och förstår ett lite udda språk.
– Det blir ju inte så ofta som jag pratar det. Men jag började skolan där så jag lärde mig att prata holländska, säger hon och ler.
Tiden i Holland lärde henne att uppskatta svenskheten på ett annat sätt, precis som utomlandssvenskar snabbt tenderar att göra. Under New York-besöket har Anna även hunnit med ett besök hos svenska kyrkan och hon förstår hur viktig deras roll är.
– Jo, jag känner väl till det här att gå till svenska kyrkan i utlandet för att få prata lite svenska, äta Kalles kaviar och Marabou mjölkchoklad och läsa svenska tidningar för det gjorde jag som barn. Det är en viktig mötesplats för de som bor här eller som kommer dit med sina barn eller för att läsa Svensk Damtidning eller vad det nu kan vara. Och det är naturligtvis en fin kyrka också.
New York är en stad som Anna gärna återvänder till både å yrkets vägnar och privat. Hon säger sig ha ett gott och nyfiket förhållande till the Big Apple. Efter intervjun ska Anna gå ut och äta middag med sin familj. Då blir det helt privat.
I november kan USA få sin första kvinnliga president. När sedan Sverige går till val ett år senare kanske man även kan få se en kvinnlig statsminister. Hur ser då Anna på möjligheten att bli statsminister?
– Spännande, roligt, ansvarsfullt och möjligt, säger hon och tystnar en liten stund.
Sverige har ju aldrig haft någon kvinnlig statsminister.
– Nej, det har vi inte. Andra länder tittar ju på Sverige som jämställdhetsförebild och det är vi i många avseenden. Jag skulle ju inte kunnat kombinera familj och arbetsliv utan förskola och annat men det taket har vi kvar att spräcka.
Anna kallar sig gärna feminist om det handlar om att kvinnor och män ska ha lika möjligeter och att man inte behandlas sämre på grund av kön.
– Sverige är ett av de bäst jämställda länderna i världen men det finns skillnader i Sverige som inte går att förklara med annat än kön. Då är jag gärna feminist och det behöver man vara tills man har rivit de hindren.
Hur tycker hon då att det går att kombinera att vara partiledare och mamma?
– Jag tror inte den frågan ställs lika ofta till män som kvinnor men jag tycker det är viktigt att både män och kvinnor kan kombinera jobb och familj, även på chefsnivå. Jag tror att man blir en bättre ledare om man funkar som förälder också.
Anna menar att det naturligtvis är ett pusslande hemma för att få vardagen att fungera.
– Det är det ju för alla som jobbar och har barn, inte bara för de som är politiker och komiker. Vi har det väldigt bra jämfört med många andra som sliter för att få pusslet att gå ihop eller de som är ensamma med barn.
Dagarna som partiledare tar sin tid och innebär mycket resande. När hon är ledig är det alltid familjen som prioriteras. Naturen har familjen alldeles inpå knuten där de bor i Nacka.
– Vi tycker om att vara ute i naturen där det är tyst och lugnt. Jag får ju uppleva mycket spännande och träffa så mycket folk, resa och vara med om väldigt mycket i jobbet och då kan det vara det skönaste som finns att bara få stänga av allt det och springa i skogen eller lyssna på naturens ljud och bara ta det lugnt.
Och till sist, frågan som väl nästan alla undrar över – hur är det att vara gift med en komiker?
– Roligt såklart, säger Anna och skrattar gott innan hon tillägger att David inte alltid skämtar hemma. Det finns en vardag även i komikerlivet.
– Men det märks i vardagen att han har humor. Jag skulle ha svårt att leva med någon som inte har humor. Så ja – det är fantastiskt att ha en man som är komiker och som säger till en när man blir för tråkig, säger Anna innan det är dags att återvända till familjen och insupa lite mer av New York…
Av Catarina Lundgren Åström
Foto: Catarina Lundgren Åström