Helena Trolle-Kallenbäck bjuder på vegetariskt på Östermalm
– Mat ska innebära skönhet och glädje, antingen man äter den i goda vänners sällskap eller ensam. Jag lägger upp maten vackert, dukar fint, tänder levande ljus och häller upp ett glas gott vin – även om det bara är jag vid matbordet, säger skådespelerskan Helena Trolle-Kallenbäck, som i dag bjuder tre av sina äldsta och bästa vänner på en trivsam middag i sin bostad på Östermalm i Stockholm.
Det blev en Motalaträff eftersom samtliga kommer därifrån. Helena, som varvar sin tid mellan sitt hem i Skåne och sin lägenhet i Stockholm, har – erkänner hon – aldrig haft mat som huvudintresse i livet. När hon är ensam äter hon gärna sallader.
– Sallad kan varieras i alla möjliga former, vill man göra dem mer matiga kan man ha i ris och pasta. En väldigt god variant som jag ibland gör är rysk sallad med rödbetor, inlagd gurka, ägg och potatis.
– Matlagning har aldrig varit något huvudintresse, för mig har konsten och kulturen kommit i första rummet. Men mina föräldrar tyckte jag skulle lära mig sköta ett hem och skickade mig till en hushållsskola i Uppsala. Jag lärde mig visserligen att baka, sylta och safta hjälpligt, men den mesta tiden ägnade jag åt att roa mig. Jag tog plats i en familj och för pengarna jag tjänade tog jag tåget in till Stockholm och gick på Operan!
Just dagens middag är ganska lättlagad och helt köttfri, vilket Helena uppskattar, med en vegetarisk förrätt, en risotto med svamp, som gästen Kattis själv har plockat i skogarna i Östergötland och sist en krämig citrontårta. Ekologiska viner serveras till.
Meny
Tomatgratinerad aubergine
Risotto Bernadotte med nyplockad karljohansvamp och räkor
Citrontarte med hallon
Se hela receptet HÄR!
Här har du Helenas meny
Tomatgratinerad aubergine
Risotto Bernadotte med nyplockad karljohansvamp och räkor
Citrontarte med hallon
Se hela receptet HÄR!
Läs också:
Adelsdamerna bjuder in – Caroline Bielke
Adelsdamerna bjuder in – Charlotte Lewenhaupt
Adeln bjuder in – Charlotte och Wilhelm Tham
Av: Ann Löfberg Foto: Per Arvidsson