Författaren Denise Rudberg: ”Mitt hemmakontor är ett lekrum för vuxna”
Av: Maria Roswall foto: Exray Foto
Denise Rudberg skriver hemma ”på kammaren” och just skrivarhörnan har en viktig roll i hemmet. Det ska vara lika delar bekvämt och inspirerande som produktivt. En kombination som inte är helt lätt att få till. När Denise skulle inreda den stod bekvämlighet överst på listan.
– Det första jag skaffade var en riktigt skön soffa eftersom jag vet att det aldrig blir några böcker skrivna om jag inte kan lägga mig ner och vila när andan faller på. Att vila är lika viktigt för kreativiteten som inspiration, säger Denise Rudberg när vi hälsar på i hennes fina våning på Östermalm i Stockholm.
Färgskalan går i dova, lite mörka toner med inslag av varmrosa och vinrött. En mjuk pälsfilt ligger i soffan och bjuder in till en stunds vila. Känslan är verkligen avslappnad och man vill bara krypa upp i soffan och sätta ”tänderna” i senaste manuset.
– Jag valde medvetet färger som jag vet att jag blir harmonisk av, dova färger som ger en ombonad känsla. En vägg målade jag med svart tavelfärg så att jag alltid kan skriva upp smarta idéer som poppar upp i huvudet. Det är lite som att jag skapade mitt eget lekrum fastän jag är vuxen. Med vilohörna och allt!
Inredningsfilosofin stavas funktion ihop med bekvämlighet och Denises kräsna öga faller inte för ”krims-krams” utan funktionell mening.
– Ordet bekvämt står högt upp i min ordlista och jag har oerhört svårt för modeller eller material som inte har en bekväm funktion. Allt ska kännas skönt mot kroppen och få dig att slappna av.
Vi pratar om hemmets betydelse och kommer in på sådant som är raka motsatsen till trivsel för Denise. I hennes fall är de barndomens fjällstugor som spökar.
– Om jag ska välja något jag absolut inte tycker om är det furu, det känns så hårt och kallt. I övrigt är jag en allätare. Heltäckningsmattor växte jag upp med på sjuttiotalet och är något jag börjat hitta tillbaka till. Mattor är viktigt i mitt hem, kanske också på grund av att min styvmamma arbetat på svenska Kasthall i över 35 år. Jag älskar mattor och tycker att de skapar en varm, ombonad känsla och så kan man byta ut dem och rummet blir som nytt!
Fick Denise svischa med trollspöet skulle ett nytt konstverk pryda väggen över soffan.
– På dröm-önskelistan står en jättefin tavla av Denise Grünstein som föreställer en bild på lekande barn, men bakom sanddynorna lurar ett mörkt hot. Jag älskar allt som Denise Grünstein gör och inspireras mycket av hennes bilder.
Att vara egenföretagare och författare innebär stor frihet men det krävs en hel del disciplin och Denise är rutinfantast av rang.
– Jag är stor förespråkare av strikta rutiner. Mitt liv fungerar bäst om jag gör samma sak varje dag. Ett stillasittande yrke som författare kräver hård fysisk träning för att kompensera timmarna på stolen, därför börjar jag varje vardag med ett träningspass eller en rask långpromenad, sedan dusch och raka spåret till arbetshörnan. Jag äter min frukost vid datorn och sedan drar arbetet igång. Och jag arbetar heltid varje dag.
Författaryrket kan också vara lite ensamt och Denise menar att jobbet inte passar alla.
– Om man våndas inför att sitta mycket för sig själv är det helt fel yrke, men jag hämtar kraft genom att vara själv med mina tankar. Jag är ensambarn och sedan födseln drillad att vara ensam. Efter alltför många fester och sociala tillställningar måste jag alltid ha en längre period när jag inte träffar en kotte, förutom den närmaste familjen. Jag vet att det är flera av mina vänner som ser mig som konstig och introvert, men det är sådan jag är och jag trivs bra med kontrasterna.
Nya böcker kräver ny inspiration såväl till karaktärer som till miljöer och Denise försöker att varva skrivandet med en del resor för att fylla på idébanken.
– Jag och mina två barn ska för första gången åka till Dubai, vilket ska bli spännande. Senare i vår är vi ett stort gäng vuxna och barn som ska åka skidor tillsammans i Alperna. Men annars är det oförtrutet skrivande som gäller för min del. Jobba, jobba! säger Denise med ett stort leende.