Bernadotte 200 år! Här är allt du inte visste om Jean Baptiste Bernadotte
Foto: Charles Hammarsten, IBL
Mörkt hår, bruna något liggande ögon, tunna läppar och en lång och spetsig näsa. Samt två ärr, ett i pannan och ett över ögonbrynet, ”förorsakat av en liten sten”. Så beskrivs Jean Baptiste Bernadotte av sin samtid. Han var den franske marskalken som blev Sveriges kung.
Läs också: Så ska kungafamiljen fira Bernadotte 200 år
Karl XIV Johan var känd för att han var så morgontrött och för att han aldrig lärde sig svenska. Under alla sina år i Sverige fortsatte han att prata franska med stark brytning (eftersom hans modersmål var béarnesiskan, som är släkt med katalanskan).
Han fick tre barn, men bara ett med sin fru. Hon hette Désirée Clary och var från Marseille, och hade varit förlovad med självaste Napoleon innan hon sa ja till Jean Baptiste. De gifte sig när han var 35 och hon var 21. Att de knappt kände varandra var helt normalt!
Tolv år senare blev hennes man kronprins, men kalla och regniga Sverige gillade hon inte. Så hon stannade i Paris och det tog 13 år innan hon flyttade hit permanent.
De fick bara ett barn, sonen Oscar som senare efterträdde sin pappa som kung Oscar I. Som ung blev Jean Baptiste också pappa till dottern Olympe Louise Cathérine, som bara blev 29 dagar gammal. Och under sina kronprinsår här i Sverige fick han dottern Maria med sin älskarinna Mariana Koskull.
Läs också: Gustaf Adolf – pappan som kungen har saknat i hela sitt liv
Men hur kom det sig då att Jean Baptiste hamnade i Stockholm som Sveriges kronprins? Svaret är att han blev headhuntad. Han var ju Napoleons extremt framgångsrika och skickliga marskalk – och i det svenska kungahuset var det kris. Kungen, Karl XIII, var gammal och hade inga arvingar, och den danske prinsen Christian August som skulle ha tagit över hade precis fått ett slaganfall och dött.
Jean Baptiste var 47 år när han fick frågan. Han hade tjänat ihop en förmögenhet och hade fått ett eget litet furstendöme, Pontecorvo, mellan Rom och Italien. Men han tackade ja.
Den 2 november 1810 kom han, mycket förkyld, till Stockholm. Ceremonin tog en och en halv timme. Han gick in som markskalk Bernadotte och ut som kungens adoptivson och Sveriges kronprins Carl Johan.
Läs också: Filmklipp! 7 kungliga tal vi aldrig glömmer
Svenska lärde han sig som sagt aldrig och hemma på slottet gick det åt enorma mängder eau-de-cologne. Inte för att han ville lukta gott utan för att han hatade tobaksrök och inte stod ut med att hans adoptivpappa kungen bolmade så mycket. Så kronprins Carl Johan sprejade helt enkelt parfym på alla som kom i närheten …
Kungen dog åtta år senare, den 5 februari 1818, och Karl XIV Johan blev Sveriges kung. På måndag är det precis 200 år sedan!
Läs också: Prins Eugens okända kamp – öppnade sitt hem för flyktingar
Sitt jobb gjorde han mycket bra, han var skicklig och plikttrogen, och han fick vara frisk och leva länge. Men i januari 1844 fick han kallbrand i foten och kort efter det en stroke på sin 81-årsdag. Han dog på Stockholms slott den 8 mars, efter 42 dagars sjukdom. Men innan han somnade in ska han ha vaknat upp och viskat sin son Oscars namn.
Begravningen i Riddarholmskyrkan tog mer än tre timmar. Och där vilar nu kungabarnens legendariske farfars farfars farfars far i det Bernadotteska gravkoret, i sin stora sarkofag av älvdalsporfyr.
Karl XIV Johan
Född: 26 januari 1763 i franska Pau. Pappa hette Henri och mamma Jeanne.
Titel: Kung av Sverige och Norge. Furste av Pontecorvo.
Familj: Adoptivson till Karl XIII. Gift med Désirée, som blev drottning Desideria. Pappa till Oscar (som blev kung Oscar I).
Död: 8 mars 1844 på Stockholms slott, 81 år gammal.
Aktuell: Det är 200 år sedan som han blev Sveriges kung!