Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg HöibyNorska kungahuset

Grattis kungen! 44 år och 223 dagar på tronen – det är nytt rekord!

26 apr, 2018, 07:00
Kung Carl Gustaf som ny kung 1973 och idag.
I dag är det 44 år och 223 dagar sedan kronprins Carl Gustaf blev Sveriges kung. Då var han bara 27, nu fyller han snart 72. Det är hisnande länge – och nytt rekord: han slår 1300-talskungen Magnus Eriksson. Grattis kungen!
Annons

Allt började på Helsingborgs lasarett den 15 september 1973, klockan 20.35 på kvällen. Gustaf VI Adolf gick stilla bort, 90 år gammal, och ansvaret som Sveriges kung landade blytungt på hans sonson Carl Gustafs axlar. Sveriges kronprins blev Carl XVI Gustaf, den sjunde Bernadottekungen.

Första dagen som kung. Kungen lämnar Helsingborgs lasarett tillsammans med drottning Ingrid och prinsessan Christina.
Första dagen som Sveriges statschef. Kungen lämnar sjukhuset i Helsingborg tillsammans med drottning Ingrid och prinsessan Christina.

Han var bara 27 – 13 år yngre än vad Victoria är idag. Och nu var han världens yngste kung, med breda polisonger, trendiga boots och coola 1970-talsslag på kostymen. Vilken skillnad mot när Gustaf VI Adolf blev kung vid 68…

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Fyra dagar senare höll han sitt trontal i Rikssalen. Ett historiskt ögonblick.

Läs mer: Allt om kungaparets fullspäckade besök i Japan

Kungen står framför silvertronen och håller sitt trontal i Rikssalen på Stockholms slott den 19 september 1973.

Kungen stod under den blå tronhimlen, klädd i sin amiralsuniform, och silvertronen var draperad i Oscar II:s röda sammetsmantel. Sedan klev han ut på Lejonbacken, på säkert rätt darriga ben, för att möta folket som kung.

Tillvaron förändrades, från den ena dagen till den andra. Och han var alltid yngst, vart han kom. Långt senare fick kungen frågan om han någon gång pratade med sin farfar om det som väntade.

Annons

– Nej, inte alls. Men en gång, när jag var i tjugoårsåldern, sa han: ”Se på livet med viss humor”. Det var hans sätt att säga att uppdraget inte är så tungt som han kanske var rädd att jag skulle uppleva det.

Läs mer: Bildextra! Kungen, Carl Philip och Alexander är lika som bär

Kungen tillsammans med sin syster prinsessan Christina. Bilden är tagen på 1970-talet.
Kungen fick mycket stöd av prinsessan Christina.

Men det fanns en stor lycka också i kungens liv. Ett år och tre veckor tidigare hade han träffat Silvia Sommerlath på invigningen av sommar-OS i München och hon fanns där som en trygghet, någonstans i bakgrunden, när denna nya epok i hans liv tog sin början.

Annons
Silvia Sommerlath som OS-värdinna i München 1972
OS-värdinnan Silvia Sommerlath var redan kvinnan i hans liv. Och det var så här hon såg ut när de träffades under invigningen av München-OS den 26 augusti 1972.

Nu är det alltså 44 år och 223 dagar sedan han blev kung och det betyder att han slår 1300-talskungen Magnus Erikssons gamla tronrekord. Magnus hann bara med 44 år och 222 dagar innan han drunknade år 1374.

– Det har gått förvånansvärt fort, sa kungen redan 2013 när han firade 40 år som regent.

– Det är kolossalt många år och så mycket som har hänt.

Läs mer: Kungen monterade solceller på Kungliga slottets tak

Kungen blir firad på sin födelsedag. Han får en kram av prinsessan Estelle.
Sju barnbarn har det hunnit bli. Här får kungen en födelsedagskram av prinsessan Estelle.
Kungen blir firad på sin födelsedag tillsammans med drottning Silvia och prinsessan Estelle.
På måndag fyller han 72 och åren och erfarenheten har givit honom tyngd.

Men OM han inte hade fötts till att bli kung? Ja, det är ingen hemlighet att han drömt om att bli bonde, eller ”någonting inom skog- och lantbruk” som han själv har uttryckt saken. Redan som lillprins älskade han traktorer mest av allt och hans nanny Ingrid ”Nenne” Björnberg brukade berätta om den gången han hamnade i storbråk med prinsessan Christina:

Annons

– Titti säger att jag ska bli kung och det ska jag inte alls för jag ska bli arbetare!

Läs mer: Norska hovet:”Kung Harald är inlagd på sjukhus”

Kungen som treåring. Han sitter i en soffa med en bild på sin farfar Gustaf V.
Lillprins Carl Gustaf, 3 år och född till kung.

Men allt löste sig till det bästa – nu är han kung till vardags och bonde på helgerna. Då åker han till sitt gods Stenhammar utanför Katrineholm och ser till ägorna och korna.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia och hunden Brandie firar påsk i Storlien våren 2018. På utflykt, de sitter på ett renskinn och har med sig termos.
Kungaparet på utflykt tillsammans med sin hund Brandie.

Läs mer: Kronprinsessan Victoria delade ut medalj – se hennes nya frisyr!

Foto: Stella Pictures, IBL, Kungahuset.se

Annons