Bildextra: Så var kungaparets galamiddag på slottet
Kungafamiljen har precis anlänt och kronprinsessan är bländande vacker i sin ljusrosa H&M-klänning, en av hennes favoriter som vi sett flera gånger förr. Drottningen gnistrade i prinsessan Sibyllas briljantdiadem till sin blommiga sidenklänning och prinsessan Sofia hade också satsat på blomtrenden, men i ametistila. Det är bara mammalediga prinsessan Madeleine och hennes Chris som saknas.
Läs mer: Victorias favorit i repris under VM-firandet på slottet
I vimlet av gäster ser vi både statsråd, diplomater, forskare, idrottare och kulturfolk, Nu pågår den trevliga hälsningsceremonin i slottets balsal Vita havet och sedan ska alla sätta sig till bords i vid det magnifikt dukade bordet i Karl XI:s galleri.
Kungaparet lägger alltid ner en imponerande omsorg på att få sina gäster att trivas och den här aftonen bjuder de som vanligt på fyra rätter.
Se bilderna när gästerna anländer:
Till förrätt har kungaparet valt ankleverterrin med honungsbakade fikon, och sedan följer fiskrätten som är smörstekt Hjälmaregös med vit sparris, potatispuré med Västerbottenost och älvdalsrom (som ni ser är Sofias hemtrakt Älvdalen med på ett hörn!). Sedan väntar stekt lammfilé med spetskål och rosmarinsky, innan det är dags för desserten. Ikväll vankas det rabarbertartelette med citronkräm, ängssyraglass, inkokt rabarber och rabarermaräng! Och till allt detta serveras det som vanligt noga utvalda viner från slottets vinkällare.
Kungen hade Margot Wallström till bordet och talmannen Urban Ahlin fick äran att ha drottningen som bordsdam. Kronprinsessan Victoria satt bredvid Gustav Fridolin och prins Carl Philip fick middagskonversera med Kroatiens ambassadör Anica Djamic. Mitt emot satt prinsessan Sofia, bredvid civilminister Ardalan Shekarabi.
Foto: Patrik Österberg