Historien bakom Victoriadagen – Alpina skidlandslaget var inspirationen
Kay Wiestål är den före detta fotbollsspelaren som både har huserat i Djurgårdens IF, spelat på proffsnivå i USA och varit tränare för Kalmar FF. Men framför allt är han mannen bakom Victoriadagen, kronprinsessans födelsedagskalas och Ölands stora folkfest.
Så hur fick denna sporttokige karl idén om att anordna en stor fest för en prinsessa?
Det hela började 1978 när Kay blivit pool manager för svenska alpina landslaget i skidåkning. Ett av världens mest förnäma skidlandslag med Ingemar Stenmark i spetsen.
– När det blev frågan vart man skulle lägga barmarkslägret på sommaren så föreslog jag Kalmar. Och då var det ju såklart Fredriksskans IP som jag tänkte på, säger Kay Wiestål.
Han berättar att någon tipsade om IFK Borgholms idrottsplats på Öland istället och han drog iväg ett samtal till föreningen. I andra änden svarade Per-Olof Amnér, som övertygade Kay om att de skulle lägga lägret där istället. Detta var inte bara början på en lång vänskap utan också början på festligheterna kring Victoriadagen.
Läs mer: Glädjebeskedet! Ingemar Stenmark kommer till Victoriadagen
När Kay Wiestål såg hur fint det var i Borgholm och hur stor uppståndelsen blev kring landslagets läger där så fick han en idé. Varför inte fira den nyfödda kronprinsessan på Öland och samtidigt lägga fokus på sport, som kungafamiljen älskar så mycket.
– Jag var i Stockholm ett tag efter att Victoria fötts och fick möjlighet att fråga kungen om mina planer. Han var positiv till idén, säger Kay Wiestål.
Kay och Per-Olof målade upp ett möjligt upplägg för firandet och allt blev verklighet inom de första åren. Nämligen själva Victoriadagen, Victoriagolfen, Victoriastipendiet, mässor, Årets Ölänning och Victorialoppet. Precis så som det ser ut idag.
– Till en början var allt väldigt spartanskt. 1978 hade vi egentligen bara ett lastflak där kungen stod när han delade ut det allra första Victoria-stipendiet till Ingmar Stenmark.
För 25 år sedan började man även med musikunderhållning för att fira Victoria. Carola var den första artisten som uppträdde och sedan dess har 120 artister sjungit på den numera stora scenen på Borgholms idrottsplats i samband med Victoriadagen. Idag kommer många besökare till Öland redan den 12 juli och stannar ända till den 16e juli då den sista aktiviteten hålls.
Genom åren har Kay fått en nära relation till kronprinsessan.
– Vi har träffats i så många år så det är klart att vi har kommit varandra nära. Jag träffar kungafamiljen då och då på olika idrottsevenemang. Förr var jag oftare på Solliden och slottet och träffade dem.
Kays parhäst Per-Olof Amnér gick tyvärr bort under förra året efter en tids sjukdom, och de fick aldrig möjlighet att fira 2018 års Victoriadag ihop. Den 14 juli är det alltså dags för den 40e Victoriadagen, och det blir även Kays sista.
– Nu känner jag att det är dags att sätta punkt för den här epoken. Någonstans måste man lämna över och ta det vidare. Och nu får jag mer tid till familjen.
De senaste två åren har Kay och gänget kring Victoriadagen arbetat ihop med produktionsbolaget V-dagen.
– Det ligger fortfarande under förhandling, men det är troligtvis de som tar över. De har följt oss och sett hur vi jobbar. Förhoppningsvis kan de bevara Victoriadagen så som kungafamiljen vill ha den, men samtidigt hitta på nya spännande saker också.
Läs mer: Så laddar Madeleine upp inför Victoriadagen
Foto: Stella pictures, IBL