ANNONSSAMARBETE MED VATTENFALL
Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Ska du flytta? Checklistan du inte får missa!

28 apr, 2025, 06:53
Flyttpackning, hemförsäkring, elavtal – det är många saker att tänka på när du ska flytta. Ju mer förberedd du är, desto smidigare blir resan. Genom att följa en tydlig lista och bocka av i rätt ordning blir det enklare att hantera.

Är det dags att flytta? Kanske är det dags att gå från singelhushåll till sambo eller från lägenhet till hus. Oavsett vilken flytt i ordningen det är finns det en hel del att ta hänsyn till. Jens Berggren, energicoach på Vattenfall, har många år av rådgivning bakom sig.

Dags att flytta? Teckna nytt elavtal hos Vattenfall här.

Med ambition att underlätta allt som har med flytten att göra har han sammanställt flera tips och tricks för att göra det så smidigt som möjligt. Från packning av första flyttlådan till elavtal och försäkring. Tipsen är uppdelade i tre olika delar – med en praktisk checklista, flyttpackningen och inredningen.

Jens Berggren är energicoach på Vattenfall och tipsar dig om hur du underlättar flytten.

Steg 1: Adressändring, försäkringar och avtal

Adressändra

Glöm inte att adressändra i god tid och anmäl samtidigt din flytt till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress.

Skaffa ett elavtal

När du flyttar behöver du både ett elnätsavtal och elhandelsavtal, vilket är två separata delar. Det innebär att du måste ha ett avtal både med bolaget som äger elnätet i området du flyttar till och även med det elhandelsbolag som du köper elen ifrån. Elnätsleverantören kan du inte bestämma själv, men med elhandelsbolag väljer du helt fritt. Hos Vattenfall tecknar du snabbt och enkelt fossilfritt elavtal, vilket innebär att den kommer från sol-, vind-, vatten- och kärnkraft.

Nytt bredbandsavtal

För att slippa ägna en massa tid åt att få fungerande uppkoppling när man precis flyttat in och har mängder av saker att göra är det bra att beställa bredband i god tid. Om du flyttar till en lägenhet, kolla först om det ingår i hyran, om hyresvärden eller bostadsrättsföreningen har avtal med någon särskild leverantör eller om du kan överta avtalet från den tidigare bostadsinnehavaren.

Skaffa hemförsäkring

Beställ en hemförsäkring som börjar gälla på din tillträdesdag. Om du är student är det bra att tänka på att många försäkringsbolag erbjuder studentrabatter.

Gör en enkel budget

För att få en helhetsbild av din ekonomi är det bra att göra en sammanställning av dina kostnader och utgifter så att du vet att pengarna inte tar slut innan månaden gör det. Var särskilt uppmärksam på om du har räkningar som kommer kvartalsvis i stället för månadsvis.

Titta på energideklarationen

Det är alltid bra att gå igenom ditt nya hems energideklaration, den ger en bra indikation kring förbrukningen i huset eller fastigheten. Det ska också finnas med råd kring vad som kan göras för att bostaden ska bli mer energieffektiv. Det kan kännas dyrt och jobbigt att ta tag i energifrågorna direkt men se dem som investeringar som lönar sig så snart du gjort dem. Ju snabbare du gör dem desto billigare och bekvämare blir ditt boende över tid.

Över en miljon personer i Sverige flyttar varje år.

Visste du att...

... under 2023 flyttade 1 492 201 personer inom Sverige? Det året då flest antal flyttar registrerades var 2022 då siffran låg på närmare 1 600 000.

… majoriteten av de som flyttade under föregående år valde att stanna inom samma kommun och nästan häften av dessa stannade också inom samma distrikt?

… den åldersgrupp som har flest antal flyttar var 20–24 år där närmare 250 000 registrerades? Tvåa på listan var 25–29 år där motsvarande siffra var knappt 220 000.

Gör flytten smidigare genom att förbereda så mycket som möjligt innan flyttlasset går.

Steg 2: Flyttpackning och översyn

Rensa i tid

Att flytta är en stor möjlighet att se över allt hemma och börja rensa. Ha som regel att inte packa ner någonting du egentligen inte vill ha med dig (med ursäkten ”jag rensar någon annan gång”). Börja i god tid, ibland kan det krävas flera månader för att gå igenom förråd och alla rum och ta sig tid att åka till återvinningen och sälja av det du inte ska ha med dig.

Antal flyttkartonger

Innan du sätter ingång och packar är det bra att göra en uppskattning av hur många flyttlådor du redan har och hur många du behöver. En enkel tumregel är en flyttkartong per kvadrat (beroende på hur många saker du sedan har såklart). Addera hur mycket möbler du har och boka storlek på flyttbil utefter den uträkningen.

Välj rätt flyttlådor

Det mest hållbara är återanvända kartonger. En vanlig flyttlåda av kartong beräknas ha en livslängd på ungefär fyra flyttar, så det finns ingen anledning att slänga eller återvinna dem efter en flytt. Anlitar du en flyttfirma brukar de kunna tillhandahålla med kartonger. Det kan även vara grannar i området som vill sälja till bra pris. Kolla köp- och säljgrupper!

Flyttpacka smart

Fyll flyttlådorna så jämnt som möjligt och fördela så att inte alla tunga saker hamna i samma lådor. Packa ned sådant som du inte använder dagligen så tidigt som möjligt så att inte all packning behöver ske sista dagarna (det kommer du inte hinna!). Märk lådorna, på flera sidor, med vad de innehåller och gärna även till vilket rum de ska i nya hemmet.

Skydda på rätt sätt

Använd tidningspapper, inte bubbelplast. Slå in porslin och ömtåliga saker i tidningspapper eller handdukar, då det är bättre ur klimatsynpunkt. Vira in möbler du är särskilt rädd om och skydda kanter och lister i det nya boendet om du vet att det finns trånga och svåra passager som kan bli repiga vid flytten.

Steg 3. Inredning och husgeråd

Välj begagnat

Se över om någonting nytt behöver inhandlas till nya boendet – men tänk gärna begagnat när du shoppar. Möbler har en lång livslängd och det går att fynda (eller till och med få gratis!) på till exempel Blocket, Tradera och Facebook Marketplace.

Skaffa inte allt direkt

En ny bostad är en chans att känna efter. Ett misstag är att handla allt nytt redan innan ni flyttat in och sen inse att möblerna inte alls passar eller blir som du tänkt. Flytta därför in först och känn efter vilka behov du och nya hemmet har nu.

Har du det viktigaste?

Vissa saker behövs däremot direkt för att kunna bo där. Är det din första flytt eller flyttar du isär efter en separation? Då kan det vara bra att gå igenom så att det viktigaste till köket finns på plats så att du kan laga mat och äta, lakan till sängar och handdukar till badrummet är också bra att kunna plocka fram direkt.

Vill du ha fler tips inför flytten? Klicka dig vidare till Vattenfall här.

Bjud alla som varit en del av flytten på pizza!

Bjud tillbaka under flytten

Var schysst mot de som hjälper dig med flytten – oavsett om det handlar om en flyttfirma eller släkt och vänner. Se till att det finns vatten och annan dryck och kanske mellanmål i form av frukt eller mackor. En klassisk flyttpizza när flytten är avklarad är heller inte fel!

Glöm inte elavtalet när du flyttar! Läs mer om hur du gör här.