Dolda kostnaden i bostadsjakten på spanska solkusten – stora risken: ”Viktigt att förstå”
Vi listar fallgroparna och tipsen till dig som vill hitta ett andra hem i solen.
En svensk snittkund på spanska solkusten betalar ungefär 280 000 euro för sin bostad, vilket motsvarar knappt tre miljoner svenska kronor. Men det finns också de som betalar betydligt mer, och de som hittar sin drömbostad för en billigare peng än så.
Enligt mäklaren Pontus Ölander, på Fastighetsbyrån, kan man spara mycket genom att inte dras iväg för mycket när budgivningen väl är på gång.
– Mitt tips är att du gör två listor innan du köper: En kravlista och en önskelista. Den ena innehåller vad du måste ha och den andra vad du vill ha – så att du kan skilja mellan de sakerna.
Varnar för dolda kostnader
Det finns också dolda kostnader som tillkommer efter köpet. Om man inte känner till dem riskerar man en chock när affären är klar. Det rör sig om extraskatter på mellan 10 och 14 procent.
– Det är viktigt att förstå att alla priser du ser på nätet är utan den extrakostnaden inräknad.
Köparen förväntas alltid anlita en advokat, och det innebär ytterligare en kostnad. Advokaten garanterar att allt går rätt till från början till slut. Utan advokat riskerar man köpa grisen i säcken.
I stället för att stirra sig blind på hus eller lägenheter bör letandet börja i vilket område som passar bäst, menar Ölander. Medan svenskar i 30- och 40-årsåldern flockas till Marbella, så söker sig många svenskar pensionärer till fiskesamhället Estepona. Här finns många nordiska föreningar och aktiva äldre svenskar – och fördelen är också att priserna än så länge är lite lägre.
Marknaden vänder uppåt igen
Innan pandemin slog till mot landet steg bostadspriserna med fem procent per år. Marknaden dämpades något för två år sedan, men mäklarna ser hur priserna nu börjar röra på sig igen.
– Vi tror på en uppåttrend. Efter finanskrisen 2008 har det nästan alltid varit köparens marknad, men nu har blivit mer balans. Och på vissa segment har det blivit säljarens marknad. Det innebär att priserna går upp lite.
Pandemin verkar också har påverkat vad folk vill lägga pengar på. Enligt Ölander har man sett en utveckling där allt fler letar sig bort från städerna, och hittar bostäder uppe i bergen eller på andra lite mer isolerade platser. Men det är fortfarande så att städerna, med sitt stora utbud av nöje, stränder och restauranger, kostar mer.
Att börja kolla på bostäder nu i vår, innan högsommaren, är ingen dålig idé, enligt Ölander.
– Senare under sommaren, i juli och augusti, är mycket uthyrt. Då tar folk tar av sina bostäder från marknaden, så då är det inte ett lika stort utbud, säger han.
LÄS MER: Mäklaren avslöjar – spanska staden som alla missar i bostadsjakten: ”Jättefin framtid”
LÄS MER: Ockupanter tog över Johannas drömhem på spanska solkusten: ”Helt hjälplös”
LÄS MER: SVT-profilens uppmaning – så tränar du trots artros: ”Lurigt”