Charlotte och Wilhelm Tham bjuder på närodlat i vacker slottsmiljö
På Romeleåsens sluttningar i Skåne ligger vackra Häckeberga slott, som i dag drivs av paret Charlotte och Wilhelm Tham. Här dukas ofta upp till högtidsmiddag. Kocken Jakob Ahrén ser till att alltid hålla gästernas smaknerver trimmade.
Läs också: Adelsdamerna bjuder in – Caroline Bielke
Paret Tham, som bor på slottet någon dag per vecka, är själva stora matkännare, och Charlotte har god insyn i vad som står på menyn. Maten är baserad på lokala råvaror och man ändrar menyn allt efter säsong. Menyn byts varje månad. Då proväter paret Tham alla rätterna tillsammans med personalen.
Råvarorna tas i största möjliga utsträckning från lokala uppfödare och odlare. Ramslöken till varmrättens pesto har Charlotte plockat själv! På hösten serverar man mycket vilt, som kommer från skogarna runt Häckeberga.
Läs också: Adelsdamerna bjuder in – Charlotte Lewenhaupt
Häckeberga har gamla anor. Den första byggnaden på den här platsen, Häckeberga sätesgård, var byggd med grund murat stenhus på tre sidor. Huset hade ett stort runt torn på sydöstra sidan. Av den byggnaden finns inget kvar, utan nuvarande byggnad är uppförd under 1870-talet i fransk renässansstil.
Häckeberga slott renoverades 1996, och 1997 öppnade man upp dörrarna för allmänheten. Den nuvarande ägaren Wilhelm Tham är barnbarns barnbarn till byggherren, Tönnes Wrangel von Brehmer.
– Vi bodde här ett par år men flyttade sedan till Mallorca, där våra barn Alice och Caspar gått i skola, berättar Charlotte.
– Wilhelm pendlade då fram och tillbaka till slottet. Men vi flyttade hem igen 2010.
Meny
Skaldjursmousse med gurksallad
Kyckling med skånsk ramslökspesto och färskpotatis
Kokoscrème med syltad rabarber
Se hela receptet HÄR!
Av: Ann Löfberg Foto: Håkan E Bengtsson