Charlotte Lewenhaupt bjuder på hemlagat på anrika Lönhults gård
På Lönhults gård i Skåne bor Charlotte Lewenhaupt tillsammans med maken Gustaf och barnen Carl, Ingrid, Axel, och Ebba. Gården, vars historia går ända tillbaka till 1500-talet, är en av de största i Kullabygden.
Läs också: Adelsdamerna bjuder på middag – Caroline Bielke
Charlotte är fjärde generationen på Lönhult, vars farmors farfar grundade Weibulls växtförädling i slutet av 1800-talet. Gården har främst växtodling och i år firar man 100-årsjubileum i ägarlängd. I varje generation har starka kvinnor drivit företaget framåt, Charlottes farmors farmor Augusta, farmors mor Ebba, farmor Ingrid och mamma Ann.
Charlotte fortsätter i samma anda och har också uppfostrat sina barn till att älska bygden och gården. Alla fyra barnen är alltid med i jordbruket och hos hästarna. Man har uppfödning av arab hästar, Lewenhaupt Arabian Stud, som bland annat säljs till Mellanöstern, och Charlotte och hennes mamma är även domare.
Läs också: Caroline Bielke bjuder på middag – se receptet!
Vad gäller mat så ligger tonvikt på närodlat. Förutom den egenodlade maten köps råvaror från olika lokala företag i trakten såsom Bondes ägg i Jonstorp eller från Saluhallen i Höganäs. Sparrisen till dagens soppa kommer från Kullasparris, köttet från Kullens Limousin, tomaterna från Brunnby växthus och jordgubbarna från Ellagårdens Bär. Redan på förskolan och i skolan i Brunnby får barnen lära sig att äta närodlat och hemlagat – älsklingsrätten är spaghetti bolognese!
Charlotte, som är ekonomie magister, berättar att hon aldrig hade en tanke på att syssla med något annat än att fortsätta med verksamheten på gården. Gustaf kommer från Sörmland men har nu blivit jord brukare där paret tillsammans vill fokusera på ekologiskt och högsta kvalitet på sina grödor.
Han jobbar även med miljöteknik och Charlotte har också en sidoverksamhet. Hon har startat Integrationsguiden för att få in nyanlända, särskilt då ensamkommande nyanlända, i samhälle och arbete genom att helt enkelt lära ut seder, bruk, uppförande och beteende – en succé hos de nyanlända.
Gästerna som samlats i dag stämmer helt med det ekologiska tänkandet. Annette driver Arilds vingård med restaurang och hotell där man odlar eget vin och serverar närodlad mat, och Sofia är vd för företaget Sofie Bly Shoes and Accessories med tillverkning av produkter som designar och säljer vegetariska skor och accessoarer.
Meny
Sparrissoppa på sparris från Kullabygden
Kullabygdens oxbrisket med tomat och mozzarella
Fläderparfait med Kullajordgubbar
Se receptet HÄR!
Meny
Sparrissoppa på sparris från Kullabygden
Kullabygdens oxbrisket med tomat och mozzarella
Fläderparfait med Kullajordgubbar
Se receptet HÄR!
Av: Ann Löfberg Foto: Håkan E Bengtsson