Charlotte Lewenhaupt bjuder på middag - se receptet!
Av: Ann Löfberg Foto: Håkan E Bengtsson
Sparrissoppa
4 pers
500 g grön sparris
1 gul lök
smör
2 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
5 dl grönsaksbuljong
salt, vitpeppar
- Skär sparrisen i cirka 2 cm stora bitar. Spara knopparna till garnering.
- Förväll några minuter i lätt saltat vatten.
- Skala och hacka löken, bryn i smör i en gryta.
- Slå på vitt vin, grädde och buljong. Tillsätt sparrisen och koka 10–15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Mixa till en slät soppa.
- Servera rykande het med sparrisknopparna som garnityr.
Läs också: Charlotte Bielke bjuder på middag – se receptet!
Oxbrisket med pimientos de padrón, fingerauberginer samt tomat- och mozzarellasallad
4 pers
Oxbrisket är oxbringa med fettet kvar. Om man inte hittar brisket kan man använda högrev istället. Obs! Rätten måste börja lagas dagen innan då den ska stå i ugnen i många timmar.
1 kg oxkött
1 msk av vardera chili, råsocker, cayennepeppar, chili och råsocker
lite barbecuesås
Tillbehör
10 fingerauberginer alt 1 stor aubergine
2 buffelmozzarella
4 bifftomater
10 pimientos de padrón (små gröna paprikor)
grovt salt, olivolja
- Gnugga in köttet med kryddblandningen.
- Sätt in köttet i en form i ugnen och baka i 80° i cirka 8 timmar. Prova genom att stoppa in en gaffel som ska stå rakt in i köttbiten.
- Glasera med barbecuesås. Skiva upp köttet.
- Tillbehör: Stek auberginerna med grovt salt i olivolja. Stek ganska länge så att de blir genomstekta. Hittar man inte fingerauberginer kan man skiva upp en vanlig aubergine.
- Skiva tomaterna och mozzarellan, lägg upp och häll på olivolja, garnera med basilika.
Läs också: Helgmeny – Cecilia Bernadottes bästa tips
Fläderparfait med jordgubbar
4 pers
3 äggulor
1 dl florsocker
½ dl koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde
cirka 1 liter jordgubbar
- Vispa äggulor och florsocker pösigt, blanda med flädersaft.
- Vispa grädden och blanda ner.
- Frys i portionsformar i cirka tre timmar. Ta ut lite före serveringen och garnera med jordgubbar.