Charlotte och Wilhelm Tham bjuder på middag - se receptet!
Av: Ann Löfberg Foto: Håkan E Bengtsson
Skaldjursmousse
6 pers
1 dl skalade räkor
1 dl hackad rökt lax
1 dl skalade kräftstjärtar
1 dl färskost naturell
20 g dill
2 tsk salt
2 tsk grovmald svartpeppar
Gurksallad
600 g skalad gurka, gärna hyvlad eller tunt skivad
100 g alfalfagroddar
60 g ärtskott
60 g picklad rödlök
rivet skal från 1 citron
Garnering: rotfruktschips
- Skaldjursmousse: Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Låt stelna i kyl i 4 timmar före servering.
- Gurksallad: Blanda allt till salladen. Lägg det i botten av en djup tallrik.
- Forma ett ägg av moussen och placera ovanpå.
Kyckling med skånsk ramslökspesto och färskpotatis
6 pers
1, 2 kg kycklingfiléer med skinn (På Häckeberga använder man Reko – svensk ekologisk, Kravmärkt kyckling.)
flingsalt
svartpeppar
smör
Skånsk ramslökspesto
1 knippe ramslök (ca 2 dl)
3 msk mandelmjöl
1 dl grovriven lagrad prästost
1¼–1½ dl fin nötig rapsolja (På Häckeberga tar man olja från Gunnarshög. Om ni inte hittar delikatessrapsolja, ta en god olivolja i stället.)
salt, svartpeppar
- Salta och peppra kycklingfiléerna. Lägg ihop dem två och två med skinnsidan utåt. Knyt ihop med steksnöre till rullader.
- Bryn filéerna i smör tills de fått fin färg runt om.
- Lägg i ugnsform och sätt ini ugnen på 150° i 20 minuter. Låt vila några minuter innan kycklingen skärs upp.
- Skånsk ramslökspesto: Lägg allt i en mixer, förutom osten. Mixa slätt. Lägg i osten och kör något varv så det fort farande är lite bitar kvar. Smaka av, lägg i mer av de olika ingredienserna om du tycker att det behövs.
- Servera kycklingen med färskpotatis, ramslökspesto och gärna en liten grönsallad eller rostade rotfrukter.
Kokoscrème med syltad rabarber
6 pers
Förbered desserten dagen före.
Kokoscrème
3 dl kokosmjölk
3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 vaniljstång
Syltad rabarber
600 g skalad och skivad rabarber
1 urskrapad vaniljstång
250 g socker
1 dl rött blandsaftskoncentrat
Garnering: lemon curd eller passionsfruktscurd
- Kokoscrème: Häll kokosmjölk, vispgrädde samt socker i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i kastrullen. Koka upp och koka i 3 minuter. Låt svalna i kyl i 10 timmar.
- Före servering vispas crèmen till önskad konsistens.3. Syltad rabarber: Blanda samman allt ordentligt. Lägg i liten ugnsfast form. Baka i ugnen på 50° i 3 timmar. Låt svalna i kyl 10 timmar.
- Vid servering: Lägg kokoscrèmen i en spritspåse med stor pip och spritsa en lagom mängd på en tallrik. Lägg upp lite syltad rabarber bredvid.Om du har lemon curd eller passionsfruktscurd hemma, dekorera gärna med några klickar på tallriken för lite mer färg.