Helena Trolle-Kallenbäck bjuder på middag - se receptet!
09 jan, 2018, 11:00
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamer som bjuder på en utsökt middag. Helena Trolle-Kallenbäck lagar en lyxig risotto med svamp som uppskattas av vännerna.
Annons
Av: Ann Löfberg Foto: Per Arvidsson
Tomatgratinerad aubergine
4 pers
2 auberginer
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl olja
1 burk krossade tomater
1 burk hela tomater
1 msk chilisås
blandade färska valfria finklippta örtkryddor, ca 1 dl, alt ett par msk torkade
salt och peppar
ca 3 dl lagrad riven ost, gärna prästost el svecia
- Skiva auberginen och strö på salt. Låt ligga en stund och pressa ut vätskan.
- Lägg skivorna i en form, droppa över olivolja och grilla i 250° tills det får färg.
- Hacka lök och vitlök och bryn i olja i en kastrull. Slå på tomaterna och chilisåsen och koka cirka 45 min. Rör då och då.
- Häll såsen på auberginerna, strö på osten. Gratinera i het ugn till fin färg. Strö över örtkryddor.
Annons
Risotto Bernadotte med karljohansvamp och räkor
4 pers
4 dl avorioris
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
DIREKTRAPPORTERING
Svensk Dam DirektChatta med oss härAllt nytt om kungligt och nöje
1 pkt saffran
6 dl hönsbuljong
ca ½ liter färsk karljohansvamp,
i bitar
600 g räkor, med skal
salt, peppar
olja, smör
- Hacka lök och vitlök och fräs i olja några minuter. Häll på vin och låt koka upp.
- Häll i riset och saffran, och späd med buljongen lite i taget. Koka i 20 min.
- Fräs under tiden svampen i lite smör. Salta och peppra. Lägg i svampen i riset, låt koka ytterligare 10 min.
- Tillsätt de skalade räkorna på slutet och låt allt få ett snabbt uppkok. Spara gärna några räkor till garnering.
Citrontarte
6– 8 bitar
Mördeg
2 dl vetemjöl
75 g kallt smör
2 msk socker
2 msk iskallt vatten
Fyllning
2 rågade dl florsocker
75 g smält smör
3 ägg
saft av en stor citron
- Mördeg: Nyp snabbt ihop till en deg och låt den vila kallt 1 timme.
- Tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter. Förgrädda i ugn på 200°, ca 10 min.
- Fyllning: Mixa ihop ingredienserna och häll det i pajskalet. Grädda på 175o i ca 25 min.
- Låt tårtan svalna och garnera med hallon. Om man vill, sikta över lite florsocker.
Annons