Monica Bonde bjuder på middag - se receptet!
09 jan, 2018, 08:55
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamerna som bjuder på en utsökt middag. Monica Bonde dukar kungligt för vännerna!
Annons
Av: Ann Löfberg Foto: Cecilia Liljeton, Jonas Hessman
Vit sparris med brynt smör, ägg och forellrom
4 pers
2–3 stänglar vit sparris per person
3–4 ägg beroende på storlek
100 g smör
ca 80 g forellrom
dillkvist som dekoration
- Koka sparrisen ca 20 min (kortare tid om den är väldigt tunn).
- Koka äggen, dela vitor och gulor och hacka var för sig.
- Bryn smöret.
- Lägg upp sparrisen med hackad gula, hackad vita, forellrom och det brynta smöret. Strö lite dill över. Servera gärna med ett gott nybakat bröd.
Annons
Ankbröst med fänkålsmarmelad och gräddpotatis
4 pers
2 ankbröst
Fänkålsmarmelad
1 dl socker
2 dl apelsinsaft
2 stånd fänkål
Gräddpotatis
12 mandelpotatisar
1 schalottenlök
DIREKTRAPPORTERING
Svensk Dam DirektChatta med oss härAllt nytt om kungligt och nöje
2 dl grädde
100 g riven ost
½ knippa gräslök
salt och peppar
- Låt ankbrösten ligga framme 2–3 timmar.
- Skär flera långa snitt på fettsidan, salta och peppra.
- Stek på fettsidan på medelvärme så att skinnet blir knaprigt. Vänd och stek hastigt på andra sidan.
- Stek färdigt i ugn på 100° ca 35 min till en innertemperatur på 58°. Låt vila.
- Fänkålsmarmelad: Bryn sockret i en kastrull och tillsätt apelsinsaften.
- Skär fänkålen i strimlor och lägg i kastrullen. Späd med mer vätska om det behövs.
- När fänkålen är mjuk, koka tills all vätska har kokat in och fänkålen karamelliserats.
- Gräddpotatis: Koka potatisen och låt kallna.
- Fräs löken i en kastrull, häll över grädden och låt sjuda en stund.
- Tillsätt potatisen och rör om försiktigt. Strö över riven ost och gräslök före servering.
Erövrarens äppelkaka
6–8 bitar
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
Fyllning
¾ kg äpplen (ca 4 stora)
2 dl strösocker
½ msk kanel
1½ msk calvados (eller annan sprit, t ex konjak, whisky)
Maräng
3 äggvitor
9 msk socker
florsocker till garnering
- Gör pajdegen i matberedare eller för hand. Låt vila i kyl ca 1 tim.
- Fyllning: Skala och kärna ur äpplena, skiva tunt och blanda dem med socker, kanel och sprit i en skål.
- Kavla, eller tryck ut, degen i en springform. Förgrädda pajskalet ca 10 min i ugn 250°.
- Sänk värmen till 225°.
- Lägg fyllningen i formen och grädda ca 25 min. Hit kan kakan förberedas och vänta någon timme.
- Vispa vitorna hårt och tillsätt sockret lite i sänder under vispningen. Grädda kakan i 150° tills marängen fått fin färg.
Annons