Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Nina von Krusenstierna bjuder på middag - se receptet!

10 jan, 2018, 09:14
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamerna som bjuder på en utsökt middag. Nina von Krusenstierna bjuder på mustig middag med salvia och lingon!
Annons

Av: Ann Löfberg Foto: Cecilia Liljeton, Jonas Hessman

Anklever med aprikoser

4 pers

Aprikossylt

500 g aprikoser

50 g vatten (½ dl)

300 g strösocker (3,2 dl)

färskpressad juice av ½ citron

lite chili flakes

Brioche

160 g ankleverpaté av god kvalitet (räkna med ca 30–40 g per person)

½–1 dl grädde

brioche

smör

  1. Aprikossylt: Lägg två tallrikar i frysen. Detta för att prova att marmeladen har fått rätt konsistens när sylten kokats ihop, s k geléprov.
  2. Halvera aprikoserna och ta ur kärnorna. Lägg aprikoserna i en vid kastrull och tillsätt vattnet. Sjud aprikoserna mjuka under lock på svag värme, det tar ca 10 minuter. Rör om då och då.
  3. Häll i sockret och koka upp, sänk värmen så att det inte stormkokar och koka vidare utan lock. Rör hela tiden och ta bort eventuellt skum som stiger till ytan.
  4. Sylten börjar tjockna och se ut som sylt efter ca 10 minuter. Ta bort från plattan.
  5. Ta ut en tallrik ur frysen och klicka en tesked sylt på den. Låt stå i frysen i en minut och ta ut tallriken. Om du kan tippa den vertikalt utan att sylten rinner så är sylten klar. Om inte, koka vidare i 1 minut till och gör om provet med nästa tallrik.
  6. När sylten klarar geléprovet ovan, ta bort den från plattan.
  7. Rör i färskpressad citronjuice och chili efter smak och häll upp i väl rengjorda burkar, förslut och låt svalna.
  8. Ankleverbrioche: Rör ut anklevern med lite grädde så att den går att spritsa.
  9. Stek briochebrödet gyllene i lite smör. Lägg upp fint på tallrikar och garnera med aprikossylten.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Annons

Salviakyckling med vitlök och citron
4 pers

kyckling, 1,3 kg

3 hela vitlökar

2 stora knippen salvia

2 citroner

diverse örter, t ex timjan, rosmarin och salvia

salt och peppar

  1. Fyll kycklingen med vitlökarna, salvia och citron. Salta och peppra kycklingen och klappa in timjan, rosmarin och salvia. Pressa citronsaft över.
  2. Stek på 200° i ugn ca 1 tim tills kycklingen är klar. Servera med jungfrusallad, d v s en blandning av olika sallads- och örtskott, och en god vinägrett.
  3. Kransarna: Rör ihop degen och dela den i åtta delar. Rulla ut degen till fingertjocka längder och forma till kransar. Grädda i ugn på 200° cirka tio minuter tills de är ljusbruna. Låt kallna på galler.

Tjinuskisås med lingon
8 kransar

Kransar

100 g smör

1½ dl potatismjöl

1½ dl vetemjöl

2 msk socker

Tjinuskisås

3 dl vispgrädde

1 dl socker

1 dl sirap

2 msk smör

½ tsk ingefära

Till servering frysta lingon, glass och citronmelissblad.

  1. Tjinuskisås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka på låg värme cirka 30 minuter, eller tills den blir härligt tjockflytande.
  2. Vispa i matfettet och smaka av med ingefäran.
  3. Fyll kransarna med frysta lingon, toppa med vaniljglass och ringla tjinuskisåsen över.
Annons