Nina von Krusenstierna bjuder på middag - se receptet!
10 jan, 2018, 09:14
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamerna som bjuder på en utsökt middag. Nina von Krusenstierna bjuder på mustig middag med salvia och lingon!
Annons
Av: Ann Löfberg Foto: Cecilia Liljeton, Jonas Hessman
Anklever med aprikoser
4 pers
Aprikossylt
500 g aprikoser
50 g vatten (½ dl)
300 g strösocker (3,2 dl)
färskpressad juice av ½ citron
lite chili flakes
Brioche
160 g ankleverpaté av god kvalitet (räkna med ca 30–40 g per person)
½–1 dl grädde
brioche
smör
- Aprikossylt: Lägg två tallrikar i frysen. Detta för att prova att marmeladen har fått rätt konsistens när sylten kokats ihop, s k geléprov.
- Halvera aprikoserna och ta ur kärnorna. Lägg aprikoserna i en vid kastrull och tillsätt vattnet. Sjud aprikoserna mjuka under lock på svag värme, det tar ca 10 minuter. Rör om då och då.
- Häll i sockret och koka upp, sänk värmen så att det inte stormkokar och koka vidare utan lock. Rör hela tiden och ta bort eventuellt skum som stiger till ytan.
- Sylten börjar tjockna och se ut som sylt efter ca 10 minuter. Ta bort från plattan.
- Ta ut en tallrik ur frysen och klicka en tesked sylt på den. Låt stå i frysen i en minut och ta ut tallriken. Om du kan tippa den vertikalt utan att sylten rinner så är sylten klar. Om inte, koka vidare i 1 minut till och gör om provet med nästa tallrik.
- När sylten klarar geléprovet ovan, ta bort den från plattan.
- Rör i färskpressad citronjuice och chili efter smak och häll upp i väl rengjorda burkar, förslut och låt svalna.
- Ankleverbrioche: Rör ut anklevern med lite grädde så att den går att spritsa.
- Stek briochebrödet gyllene i lite smör. Lägg upp fint på tallrikar och garnera med aprikossylten.
Annons
Salviakyckling med vitlök och citron
4 pers
kyckling, 1,3 kg
3 hela vitlökar
DIREKTRAPPORTERING
Svensk Dam DirektChatta med oss härAllt nytt om kungligt och nöje
2 stora knippen salvia
2 citroner
diverse örter, t ex timjan, rosmarin och salvia
salt och peppar
- Fyll kycklingen med vitlökarna, salvia och citron. Salta och peppra kycklingen och klappa in timjan, rosmarin och salvia. Pressa citronsaft över.
- Stek på 200° i ugn ca 1 tim tills kycklingen är klar. Servera med jungfrusallad, d v s en blandning av olika sallads- och örtskott, och en god vinägrett.
- Kransarna: Rör ihop degen och dela den i åtta delar. Rulla ut degen till fingertjocka längder och forma till kransar. Grädda i ugn på 200° cirka tio minuter tills de är ljusbruna. Låt kallna på galler.
Tjinuskisås med lingon
8 kransar
Kransar
100 g smör
1½ dl potatismjöl
1½ dl vetemjöl
2 msk socker
Tjinuskisås
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
2 msk smör
½ tsk ingefära
Till servering frysta lingon, glass och citronmelissblad.
- Tjinuskisås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka på låg värme cirka 30 minuter, eller tills den blir härligt tjockflytande.
- Vispa i matfettet och smaka av med ingefäran.
- Fyll kransarna med frysta lingon, toppa med vaniljglass och ringla tjinuskisåsen över.
Annons