Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Folke Bernadotte – mördad för att han ville skapa fred''

19 aug, 2024, 08:51
Herman Lindqvist om Folke Bernadotte
I sin senaste krönika berättar historiker och hovexpert Herman Lindqvist om människorättskämpen Folke Bernadottes liv, i skenet av den pågående konflikten mellan Israel och Palestina.
Annons

Kriget mellan Israel och palestinierna har med avbrott och korta fredsperioder pågått i sjuttiosex år. Från konfliktens allra första dagar var Sverige inblandat. Greve Folke Bernadotte, som hade blivit internationellt känd för den lyckade räddningsoperationen med de vita bussarna, som räddade 20 000 fångar ur nazisternas koncentrationsläger, utsågs till det nygrundade FN:s första medlare.

Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikeraBrand logo
Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikera

Kriget mellan de arabiska grannstaterna och Israel inleddes dagen efter det att staten Israel utropade sig självständigt 14 maj 1948. Greve Bernadotte lade fram förslag till lösning av konflikten. Han såg tvåstatslösningen som den enda möjligheten. Den 17 september 1948 mördades han emellertid på gatan i Jerusalem av den judiska terrororganisationen Stern. Greve Bernadotte kom åkande utan eskort i en konvoj med tre bilar. Plötsligt var gatan spärrad framför dem. Män i camouflageuniformer sköt sönder Bernadottes bildäck, en av männen sprang fram till grevens bil, stack in sitt automatvapen genom fönstret och avfyrade sex skott in i bilen.

Annons

Bernadotte och hans sällskap - en fransk överste - omkom omedelbart. Ingen dömdes för mordet, fastän alla visste att Sternligan låg bakom. Så sent som 1991 framträdde flera av gängmedlemmarna i israeliska TV:n där de skrattade och skröt om attentatet. Huvudmannen för mordet, Yitzhak Shamir, blev senare utrikesminister och premiärminister. Attentatsmännens motiv var att Bernadotte påstås ha gått de engelska kolonialisternas ärenden.

Folke Bernadotte var son till prins Oscar, prinsen som var den första i kungahuset som trots kungens, Oscar II:s starka motstånd, gifte sig icke kungligt och därför förlorade alla sina titlar och privilegier. Han gifte sig med adelsdamen Ebba Munck af Fulkila. Paret hade fem barn, Folke var den yngste. Han var kusin med Gustaf VI Adolf och gudfar till den nyfödde blivande Carl XVI Gustaf.

Trots problem med dyslexi lyckades han ändå avlägga studentexamen. Han blev kavalleriofficer och framstående idrottsman. År 1928 gifte han sig i ett storstilat bröllop med över 1 500 gäster i USA med Estelle Manville, dottern till en mångmiljonär, som blivit rik på asbet. Paret fick fyra barn. Innan giftermålet fick Bernadotte en dotter med en känd revyartist i Stockholm.

Folke Bernadotte var en skicklig organisatör, aktiv som scoutledare och chef för Röda Korset. Den alltid lika elegante greven visade många gånger i krigets Tyskland och i Israel stort personligt mod.

Han begravdes i Stockholm på hustrun Estelles födelsedag. Katafalken drogs av fyrtioåtta scouter. På kistan låg hans scoutstav, hans rödakorsmössa och en vit nejlika.

Annons