Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Abdikation inget för svenska regenter''

27 sep, 2024, 05:00
herman lindqvist om ifall kungen kommer att abdikera
Det svenska folket slutar aldrig ställa sig frågan – kommer kungen att abdikera? Historiker och hovexpert Herman Lindqvist ger sitt svar på frågan i sin senaste krönika för Svensk Damtidning.
Annons

Ingen regent i huset Bernadottes 206 år långa historia har abdikerat. Det är ingen svensk tradition. Den svenska monarkin är en av världens äldsta, drygt 1050 år gammal. Under perioder då ingen kung fanns tillgänglig regerade riksföreståndare i kungarnas ställe, monarkin var aldrig avbruten, som i exempelvis England.

Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikeraBrand logo
Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikera

Av de cirka 63 monarker som suttit på den svenska tronen blev sju mördade. Erik XIV som serverades förgiftad ärtsoppa, Gustav III som blev skjuten på Operan och där finns även Inge den yngre som togs av daga 1125 med ”ond dryck”, för att nämna några. Åtta kungar stupade i krig, de mest kända var förstås Gustav II Adolf och Karl XII. De flesta av monarkerna avled lugnt och stilla på ålderns höst, även Stenkil 1066, trots att han beskrivs som ”fet och tung av sig, en stor dryckesman.”

Annons

Tio kungar blev avsatta med våld, Karl Knutsson Bonde dessutom avsatt två gånger - men han kom tillbaka och blev kung en tredje gång och dog till slut en naturlig död. Den sorgligaste av de fördrivna regenterna var väl Gustav IV Adolf (son till Gustav III) som reste runt i Europa som avsatt kung i tjugoåtta år, innan han avled nästan helt ensam, på ett värdhus i Schweiz år 1837.

Bara två svenska regenter abdikerade helt på eget initiativ, nämligen drottning Kristina, som avgick under spektakulära former, konverterade till katolicismen och slog sig ner i Rom 1655 och Ulrika Eleonora den yngre, Karl XII:s syster som bara regerade ett enda år innan hon år 1720 frivilligt gavkronan till sin gemål, Fredrik I av Hessen. Hon ville helst samregera med sin make, men detta gick ständerna inte med på, varför Fredrik fick ta över, även om kungen vid den tidpunkten inte hade något att säga till om. Riksrådet nöjde sig med hans namnstämpel.

Kung Carl XVI Gustaf har vid upprepade tillfällen antytt att kungaämbetet är på livstid och eftersom Bernadotterna oftast har nått hög ålder finns det nog ingen anledning att kungen skulle följa sin kusins exempel och abdikera till förmån för Victoria. I alla fall inte så länge kungen är så frisk och kry som han är.

Läs också: Herman Lindqvist: ''Victoria måste vänta på tronen''

Annons