Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineKate Middleton

Herman Lindqvist: ''Alla hov skakas då och då av skandaler''

03 jun, 2018, 13:28 
Herman Lindqvist om Hedvig Eleonora
Änkedrottning Hedvig Eleonora fick sin beskärda del av skandaler att reda upp, det skriver historiker och kunglighetexpert Herman Lindqvist i sin senaste krönika.
Annons

Alla hov skakas då och då av skandaler. Mycket tystas ner, annat går inte att hålla hemligt. En sådan skandal inträffade i Stockholm på Karl XI:s tid. Kungen var aderton år och nyss krönt. Hans fästmö, kusinen Juliana av Hessen, hade redan bott några år i Stockholm för att skolas in till att bli en god drottning för stormakten Sverige.

Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikeraBrand logo
Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikera

Det var den barska änkedrottningen Hedvig Eleonora som ordnade allt. En dag 1672 var prinsessan och änkedrottningen på promenad i vagn och närmade sig dagens Kungsträdgården, då flickan plötsligt fick väldiga magsmärtor. Vagnen stannade. Juliana blev alltmer opasslig. Plötsligt, till allas fullständiga överraskning, nedkom hon med en välskapt son i vagnen.

Opasslig var ordet. Det blev en fullständig skandal. I synnerhet som det visade sig att fadern var den gifte greven, översten vid Livgardet, Gustaf Lillie. Greven skickades i exil, prinsessan placerades på ett gods på landet och den nyfödde, som fick namnet Gustaf Gustafsson Lillie, togs om hand av landshövdingen på Gotland. Allt lugnade ner sig. Juliana hamnade på slottet i Gävle. Då blev hon gravid igen, denne gång med hennes egen holländska hushållerskas son. En ung man, anställd hos den nederländske ministern.

Prinsessan nedkom med ännu en son. Nu hade Hedvig Eleonora fått nog. Juliana och ynglingen sammanvigdes, gavs adelsnamnet von Lillienburg, försågs med en rejäl reskassa samt förpassades till Holland där de fick fyra barn tillsammans. Juliana ska ha framlevt sina sista dagar i stort armod.

Överste Lillie återkom till Sverige och gjorde sin hustru gravid fyra gånger. Men så tröttnade han på familjelivet och tog värvning hos kejsaren. Han sändes att slåss mot turken, men avled i någon mystisk sjukdom i Schlesien. Juliana blev inte den allvarlige Karl XI:s drottning. Det blev däremot Ulrika Eleonora av Danmark. Men det är en helt annan historia.

Annons