Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: "Även jag har en kunglig åkomma"

20 jul, 2019, 17:00
herman Lindqvist om kungens dyslexi
I denna krönika skriver historiker Herman Lindqvist om dyslexin som återkommit i varje generation Bernadotte. Hur det förr kallades för ordblindhet och hur kungafamiljen ända fram till Victoria och Carl Philip led i det tysta utan professionell hjälp.
Annons

Vad tror ni Albert Einstein, John Lennon och Selma Lagerlöf har gemensamt med kung Carl XVI Gustaf? Kronprinsessan Victoria och hennes bror Carl Philip hör till samma skara.

De är alla dyslektiker. Förr hade de kallats ordblinda. På den tiden ansågs denna funktionsnedsättning ytterst pinsam, något man inte talade om. Den ordblinde ansågs dum i huvudet. Men, så var det självfallet inte. Det gick ganska bra för Einstein. Både han och Selma fick Nobelpriset. Bra gick det också för Leonardo da Vinci, Thomas Edison och Ingvar Kamprad. Alla hade samma problem.

Prinsessan Sofia hyllas: ”En social talang”Brand logo
Prinsessan Sofia hyllas: ”En social talang”

En del sjukdomar och åkommor har varit ärftliga i kungliga familjer, som blödarsjukan i den ryska tsarfamiljen eller den allt mer utskjutande habsburgska underläppen. I dynastin Bernadotte är det dyslexin, en ärftlig funktionsnedsättning, som återkommit i varje generation. Kung Karl XV, hans bror prins August, kung Gustav V, hans son prins Erik, arvfursten Gustaf Adolf (kung Carl Gustafs far) och prins Bertil är några av de mest kända fallen i familjen.

Annons

Kungen och hans far drabbades hårt för på deras tid visste man inte vad dyslexi var, de kunde hånas och mobbas. Kungens far, arvfursten Gustaf Adolf var synnerligen märkt av sin åkomma, den påverkade hela hans personlighet. Hans bror Sigvard som gick i samma skola, berättar i sina memoarer hur svårt det var för Gustaf Adolf och hur lite samtiden förstod hans situation. Kungens problem ledde till rykten och skvaller och många fniss bakom ryggen.

Det är först med kronprinsessan Victoria och Carl Philip som problemet kunnat skötas på ett vettigt och vetenskapligt sätt. Upp till tio procent av befolkningen är födda med någon form av dyslexi. Även jag själv har kämpat med detta. Värre är det inte än att jag har kunnat utge 64 böcker. Jag hade alltid underkänt i rättskrivning i skolan tills vi fick uppsatsskrivning, då jag själv kunde välja orden i texten, då fick jag toppbetyg. På så vis kan jag säga att även jag haft en släng av en kunglig åkomma. Inte lilla.

Annons