Herman Lindqvist: ''Den 19 juni lyser i Bernadottes almenackor''
Den 19 juni är ett datum som många i huset Bernadotte har kryssat i almanackan. Så har de gjort i två hundra år. Inget annat datum är så laddat för familjen och har så varit i fyra generationer.
Den 19 juni 1823 ägde vigseln rum i Storkyrkan mellan dåvarande kronprins Oscar ”Europas vackraste prins” (blivande Oscar I) och hans fästmö Josefina av Leuchtenberg. De hade vigts genom ombud i München en månad tidigare, men nu var det på riktigt. Den sjuttonåriga bruden hade kommit till Sverige med sin docka under armen. Deras äldste son Karl (Karl XV) vigdes den 19 juni 1850 i Stockholm med Lovisa av Nederländerna. Några år senare den 19 juni 1857 anlände Karls yngre bror Oscar (Oscar II) till Stockholm med sin Sofia av Nassau. De hade vigts i Nassau, men de kom till Sverige under fest och jubel som nygifta till Stockholm på denna magiska dag.
Många minns ännu sagobröllopet den 19 juni 1976 då den trettioårige Carl XVI Gustaf gifte sig med fröken Silvia Renate Sommerlath. Det var första gången på 179 år som en regerande svensk kung gifte sig. Alla andra kungliga brudgummar hade varit kronprinsar eller ”bara” prinsar. Det var Sveriges första televiserade bröllop, men historiskt blev bröllopet av helt andra skäl. Det var första gången på 409 år som en svensk kung gifte sig med en kvinna av folket.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Ännu fler minns bröllopet den 19 juni 2010 då kronprinsessan Victoria gifte sig med Olof Daniel Westling och steg fram på balkongen för att tacka det svenska folket för sin prins. Det bröllopet var ännu mer historiskt än föräldrarnas, för Victoria var och är den första kvinnliga tronföljaren i Sverige, varken drottning Kristina eller Ulrika Eleonora var kronprinsessor, men blev regenter i alla fall. Daniel blev också den förste ”vanlige” svensken, sedan tidig medeltid, som upphöjts till prins och hertig. Det skedde också den 19 juni. Nu kanske ni förstår varför dagen den 19 juni lyser i Bernadottes almanackor.