Herman Lindqvist: ''Den kämpande antikvitetshandlaren Bukowski''
Auktionshuset Bukowskis står för stabilitet och förtroende. Alla vet inte att dess grundare, Henryk Bukowski, kan kallas ”Den kämpande antikvitetshandlaren”. Få har levt ett så dramatiskt liv.
Han föddes i Litauen i en polsk adelsfamilj med elva barn, fadern var officer. Litauen var då ockuperat av Ryssland varför Bukowski studerade i Moskva. Redan som mycket ung var han polsk patriot, som kämpade för Polens frihet och rätten att tala polska. I Moskva försökte han en dag stjäla ett av polackernas mest värdefulla dokument, manuskriptet för det fria Polens konstitution, den andra moderna författning i världen efter USA, bevarat hos fienden i Moskva. Han greps men lyckades bli fri och anslöt sig till polackernas uppror mot tsaren 1863.
Bukowski deltog i många strider mot de ryska ockupanterna och sårades. Efter en mycket äventyrlig flykt, ibland i bondkärror och till slut gömd i en hög med skeppsskorpor på ett brittiskt fartyg från Riga, kom han av en slump till Sverige, han ville nämligen egentligen till Danmark, slutmålet var Frankrike.
Men efter en våldsam storm tvingades han stiga i land i Helsingborg. De första åren som flykting var magra. Han sov i härbärgen för hemlösa med sina ytterkläder som kudde. Han blev korrespondent för polska exiltidningar, men så lyckades han få anställning på Kungliga Biblioteket för att katalogisera gamla polska handskrifter och dokument, bland dem upptäckte han svenskt krigsbyte från Polen.
Lyckan var att han där kom i nära kontakt med juveleraren och storsamlaren Christian Hammer, som ägde samtidens största konst- och antikvitetssamling, som Bukowski fick katalogisera. Där väcktes hans stora intresseför konst och antikviteter.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Då han var trettioett år gammal kunde han 1870 öppna en egen konst- och auktionsfirma. Han anordnade auktioner av konst, antikviteter, möbler, allt av historiskt värde. Verksamheten blev alltmer framgångsrik och år 1882 flyttade firman till sin nuvarande adress Arsenalsgatan 2. Bukowski blev svensk medborgare och dekorerades med Vasaorden.
Samtidigt understödde han under alla år motståndskampen i Polen och försöken att skapa polska museer och bibliotek i Polen och utomlands. I Sverige var han med om att grunda Nordiska museet.
Henryk Bukowski avled år 1900 och ligger begravd i Rappelswil i Schweiz, där exilpolackerna hade grundat ett stort polskt museum. Bukowski fick dessvärre aldrig uppleva Polens självständighet 1918.