Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Det var en turbulent tid då kungen tillträdde tronen''

23 apr, 2018, 07:00
Herman Lindqvist om Kung Carl XVI Gustafs kröning
Kungen har visat att monarkin har en roll även i vår tid, menar historiker och kunglighetexpert Herman Lindqvist i sin senaste krönika.
Annons

Torsdagen den 26 april 2018 har kung Carl XVI Gustaf suttit på Sveriges tron i 44 år och 223 dagar. Längre än någon annan av Sveriges 69 regenter sedan år 970 då regentlängden inleddes. Fram till den 25 april hölls regeringsrekordet av Magnus Eriksson, barnbarn till Birger Jarl. Men den gode Magnus blev kung redan vid tre års ålder, Carl Gustaf var i alla fall tjugosju år då han tillträdde tronen.

Herman Lindqvist: ”Monarkin är i fara”Brand logo
Herman Lindqvist: ”Monarkin är i fara”

Det var en turbulent tid, 1973. Statsminister Olof Palme hade förklarat att vi bara var ett pennstreck från republiken. Det var vänstervindar, Vietnamkrig och ibland våldsamma demonstrationer. En ny författning trädde i kraft – kungen fråntogs all makt. Carl Gustaf hade inga tronarvingar. Med klar Stockholmsaccent kungjorde kungen att hans valspråk var: ”För Sverige i tiden.” Och exakt så blev det också. Den unge kungen, som till en början behandlades nedlåtande i media och inte troddes kunna åstadkomma särskilt mycket, har i hårda motvindar sakta förnyat monarkin mer än någon annan före honom. Genom att inte göra som hans förfäder utan tvärtom öppna kungahuset för sina barns äktenskap med icke-kungliga personer och ge de ingifta och deras barn kunglig status, finns det i dag tio tronarvingar, så många har det aldrig någonsin funnits i vår historia.

Huset Bernadotte sitter stadigare än någon av de åtta tidigare dynastierna. Under diskoteksbranden i Göteborg och under den stora tsunamikatastrofen visade kungen att monarkin hade en sammanhållande roll i samhället. Nu under pågående kris i Svenska akademien har kungen visat att bara han, som står ovanför partipolitiken, kan gripa in och skapa ordning. Kungen har visat att monarkin har en roll även i vår tid. Erfarenheten har lärt oss att ju äldre kungarna Bernadotte har blivit, desto mer hyllade och respekterade har de varit. Så är det även med Carl XVI Gustaf, som nu har rekordet för alla våra kungar. Grattis Kungen!

Annons