Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Europas skandalprinsessor har många likheter''

25 sep, 2024, 05:00
Herman Lindqvist om Märtha Louise
I sin senaste krönika för Svensk Damtidning drar Herman Lindqvist en parallell mellan Märtha Louise av Norge och Stéphanie av Monaco, som båda lämnat ett flertal skandaler efter sig.
Annons

Prinsessan Märtha Louise och shamanen Durek Verrett har gift sig i en naturskön del av Norge, det blev ett dundrade tredagarsbröllop som utlovades ge alla deltagarna ”ett oförglömligt äventyr”.

Herman Lindqvist: ”Monarkin är i fara”Brand logo
Herman Lindqvist: ”Monarkin är i fara”

Inbjudna var de nordiska kungahusen med norska och utländska celebriteter. Dock inte shamanens mor, som förskjutit honom och säger att han är ”en lögnhals som hittar på så mycket”. Prinsessan Märtha Louise strålar och ser till att allt ska bli som hon planerat. Hon har ju, enligt hennes egna böcker, dokumenterad kontakt med änglar och kan tala deras språk.

Det finns bara en enda prinsessa i Europa som fått kungliga släktingar att förvånas och häpna mer än Märtha Louise, det är Stéphanie av Monaco. Hon är i dag en allmänt respekterad femtionioårig trebarnsmor, som sysslar med välgörenhet och älskar djur - men under många år var hon skandaltidningarnas drottning.

Annons

Märtha Louise är sju år yngre, men bägge prinsessorna hade mödrar ur icke kungliga miljöer. Stéphanies mor, Hollywoodstjärnan Grace Kelly omkom i en bilkrasch då Stéphanie var 17 år, möjligtvis var det hon som körde bilen – det är fortfarande oklart. Där började i alla fall hennes vilda liv. Hon var modell i Paris, designade baddräkter för Dior, var sångerska som sålde fem miljoner plattor och blev Europas mest tatuerade kunglighet.

Hon hade ett rikt kärleksliv med livvakter, racerförare, bartendrar och croupierer, rocksångare, en svensk fotomodell (Marcus Schenkenberg) trädgårdsmästare och skådespelare. Hon fick två barn med livvakten innan de gifte sig, snabb skilsmässa. Nytt barn med anonym livvakt. Hon blev kär i en gift cirkusdirektör och reste med sina tre barn i hans cirkuskaravan, nytt äktenskap med portugisisk cirkusakrobat, ny skilsmässa.

Märta Louises första skandal var då hon blev kär i sin gifte ridlärare och sedan själv gifte sig icke-kungligt med författaren, konstnären och den öppne socialdemokraten Ali Behn. Han led av depressioner och tog livet av sig på juldagen 2019.

Märtha Louise och Stéphanie har många likheter. De är kreativa trebarnsmödrar, kvinnor som aldrig varit blyga för att sticka ut, alltid gått sina egna vägar. Bägge har förmodligen varit inkallade åtskilliga gånger till sina regerande fäder för varnande och uppriktiga samtal. Ingenting har hjälpt. Märtha Louise talar för healing med handpåläggning, hon kan kommunicera med hästar och änglar vilket förmodligen är helt normalt för shamanen. Märtha Louise och shamanen försökte nyligen lansera kungliga gindrinkar på marknaden, men stoppades av hovet.

Nu när Stéphanie har lugnat ner sig är det Märtha Louise som får rubrikerna. Hon har förlorat sin titel kunglig höghet, men är fortfarande prinsessa och nummer fyra i den norska tronföljden. Stéphanie är nummer fjorton i den monegaskiska tronföljden. Fortsättning följer.

Annons