Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Förr hade kungligheterna inga 'vanliga' vänner''

12 jun, 2018, 10:05
herman Lindqvist om kungafamiljens vänner
Prinsessan Madeleines bästis har gift sig, och den här veckan skriver historiker och kunlighetexpert Herman Lindqvist om kunglig vänskap i sin krönika.
Annons

Den siste kungen av Egypten, Farouk I, brukade bittert mumla i sin exil: Snart finns det bara fem kungar kvar: kungen av England samt hjärter, klöver, spader och ruter kung. Han hade då glömt bort de nordiska regenterna, de har funnits i tusen år och kommer troligen att finnas i minst några generationer till.Huvudskälet till att de överlevt är att dessa monarkier har böjt sig och anpassats till tidens krav, de har hängt med i utvecklingen helt enkelt. Annars hade de knäckts.

Herman Lindqvist: ”Det är omöjligt”Brand logo
Herman Lindqvist: ”Det är omöjligt”

En starkt bidragande orsak till att de nordiska kungligheterna personligen orkat med pressen är att de har haft så bra och lojala vänner. Victoria och hennes syskon har kunnat roa sig privat, koppla av precis som vanliga människor, utan att privata bilder publicerats eller någon skvallrat till pressen. Alla kungligheter har ställt sig frågan: Vilka är mina vänner? Vilka är här för att ställa sig in? Några av dem – som designprinsen Sigvard – har skrivit mycket bra om detta dilemma i sina memoarer, även greve Lennart Bernadotte af Wisborg gjorde det.

För över hundra år sedan hade kungligheterna inga ”vanliga” vänner. Deras skolklasser var specialklasser på slottet, deras klasskamrater var noga utvalda. Så kom tiden då prinsarna gick i internatskolor, med visserligen privilegierade men ändå större kamratkretsar. Det är först med Victorias generation som de kungliga barnens vänkrets vidgats avsevärt. Victoria var själv tidigt medveten om dilemmat: vän eller en som tränger sig fram? Hennes vänner bildade en skyddsmur omkring henne, i synnerhet i början av Victorias och Daniels kärlekshistoria och då han kämpade med sina njurproblem. De kunde ha levererat löpsedelsmaterial varje vecka – men de avstod.

Det är tack vare sina lojala vänner som Victoria och hennes syskon är så sociala och öppna i möten med ”vanligt” folk.

Annons