Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Få av våra kungar fick ett så olyckligt liv som Gustav IV Adolf''

09 sep, 2024, 08:02
Gustav iv adolf
I sin senaste krönika för Svensk Damtidning berättar historiker och hovexpert Herman Lindqvist om Gustav IV Adolf, en kreativ själ vars liv präglades av olycka på olycka.
Annons

De flesta vet att det i generationer har komponerats musik, skrivits dikter och målats tavlor i våra kungliga familjer. Få vet däremot att Sveriges första kända serietecknare också var av kunglig börd, ingen mindre än Gustav IV Adolf i yngre dagar.

Så gick det till när Madeleine skulle träffa påvenBrand logo
Så gick det till när Madeleine skulle träffa påven

Några av hans ritade berättelser finns bevarade, som till exempel ”Monsieur de Hasenkampf på äventyr”. Den unge Gustav Adolf skrev helst på franska, även om hans svenska och tyska var felfri. Hans seriehjälte var en Don Quijoteinspirerad äventyrsberättelse skriven bara för den unge prinsen själv och möjligtvis hans lärare.

Han fick aldrig leka med andra barn, hans uppfostran var sträng och allvarlig. Gossen var intelligent, språkkunnig och bildad, men även musikalisk, han spelade piano och komponerade musik då han var sju år, bland annat en militärmarsch och han ritade, men dessa konstnärliga talanger uppmuntrades inte. Han blev en inåtvänd, melankolisk och pliktmedveten man som hade svårt att komma i kontakt med andra människor. Pianospel blev hans tröst och flykt.

Annons

Få av våra kungar fick ett så olyckligt liv som Gustav IV Adolf. Redan innan han var född var han kontroversiell. Delar av familjen, hans egen farmor änkedrottning Ulrika Eleonora, tvivlade öppet på att Gustav III var far till pojken. Gossens mor, Sofia­ Magdalena blev så kränkt av beskyllningarna att hon aldrig mer talade med sin svärmor. Vid Gustav Adolfs dopfest i Stockholm blev det kaos och cirka hundra festdeltagare trampades ner.

Så fortsatte det hela hans liv, olycka följde på olycka. Ända till 1808-1809 års krig mot Ryssland då hela Finland gick förlorat och det var kungen som fick skulden. Gustav IV Adolf avsattes i en oblodig statskupp och skickades i exil. Han skiljde sig från sin gemål och under tjugoåtta år reste han ensam runt i Europa. Han strök alla kungliga titlar, kallade sig bara överste Gustavsson. Den nyutnämnde kronprinsen Karl Johan i Stockholm lät skugga den avsatte kungen, vilket hade den fördelen att Bernadottes spioner som följde honom betalade alla hotellen och värdshusen.

Gustav Adolf hade inga kunskaper om livets praktiska sidor. Hans son, Gustav, bosatt i hovet i Wien, hade fötts som laglig svensk tronföljare, ett faktum som oroade Bernadotte i många år. Karl Johan fruktade ständigt ett kuppförsök från gustavianerna.

Annons

Den olycklige ex-kungen deltog i den europeiska politiska debatten, skrev artiklar i franska, tyska och schweiziska tidningar men också flera vetenskapliga uppsatser bland annat om norrskenet. Under åren hade han relationer med flera kvinnor, en son föddes i Belgien, men oftast var han ensam. Hans sorgliga liv slutade en kall februarinatt 1837 på värdshuset Vita Hästen i St ­ Gallen i Schweiz. Han avled ensam på sitt rum, femtioåtta år gammal, endast värdshusvärden och hans dotter var närvarande.

Så småningom kunde huset Bernadotte tillåta att den avsatte kungens och hans sons kistor fördes till Sverige och begravdes diskret en tidig söndag morgon under golvet i ­ Riddarholmskyrkan 1884.

Annons