Herman Lindqvist: ''Här börjar den kungliga sommaren''
I generationer har de kungliga familjerna i Sverige tillbringat sommaren ungefär på samma sätt. Det har varit avkoppling på landet med familjen, dagar med bad och fiske, lekar och utfärder.
Allt detta är sjävklart för de flesta av oss i dag men traditionen är bara knappt hundra år gammal och kom till Sverige med familjen Bernadotte. Först var kronprins Oscar (Oscar I) och hans familj; kronprinsessan Josefina och barnen Karl (Karl XV), Gustaf (Sångarprinsen), Oscar (Oscar II), Eugénie och August.
Kronprinsens familj var den första som tillbringade somrarna i avskildhet på ”landet”. Tidigare hade kungafamiljen inget privat sommarlov. Hoven flyttade under sommarmånaderna ut till Drottningholm och Gripsholm och där fortsatte hovlivet, som under vintern, fast i lite tunnare kläder och med många konserter, fester och teaterföreställningar utomhus. Det var ingen betoning på barnen.
Kronprins Oscar fick Tullgarns slott i Södermanland och det blev Sveriges första riktiga kungliga sommarnöje. Barnen fiskade, drottningen och prinsessan Eugénie och några hovdamer deltog på höängen, kungen själv körde höskrindan. På kvällarna var det alltid underhållning av något slag, barnen spelade och sjöng eller uppförde små pjäser. De utgav också en daglig ”tidning” om dagens större händelser. Det mesta dokumenterades i roliga bilder tecknade av Eugénie, som troligtvis var den mest konstnärligt begåvade av alla syskonen.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Tullgarn var således det första ”sommarnöjet”. Sen blev det Sofiero i Skåne, som Oscar II och drottning Sofia fick i bröllopsgåva. Där utvecklades det kungliga sommarlovet ytterligare av Oscar II:s barnbarn kronprins Gustav (VI) Adolf och hans gemål kronprinsessan Margareta med den stora barnaskaran sönerna Gustav Adolf, Sigvard, Bertil och Carl Johan samt dottern Ingrid. Långt in på 1930-talet fanns där ännu ingen elektricitet och badrum var bara för kronprinsparet och deras gäster. Det blev somrar fyllda av lek och tävlingar och olika projekt, typ vi bygger en kajak.
Allt organiserades av perfektionisten Gustav Adolf. Nästa sommarslott blev Solliden, som Carl XVI Gustaf fick ärva. Somrarna där är kungahusets mest dokumenterade. Traditionen med nya projekt varje sommar har blivit kung Carl Gustafs specialitet. Men kom ihåg att hela traditionen med sommarlov, lek och avkoppling den infördes av Oscar I för bara knappt hundra år sedan.