Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Ingen i Sveriges historia har haft en livsbana som han''

18 sep, 2024, 05:30
Herman lindqvist om karl xvi johan bernadotte
I sin senaste krönika berättar historiker Herman Lindqvist om Jean Baptiste, som var den första i Bernadottesläktet att sitta på den svenska tronen, och det händelserika liv som han levde.
Annons

Den 26 januari är ingen speciell dag i den svenska almanackan. Bodil har namnsdag, inga officiella flaggor hissas, ingen marschmusik klingar vid Stockholms slott, inga tal brukar hållas. Ändå var det den dagen som kungahuset Bernadottes grundare, Jean Baptiste, föddes den 26 januari 1763 i ett enkelt hem i den lilla staden Pau vid Pyrenéerna.

Herman Lindqvist: ”Monarkin är i fara”Brand logo
Herman Lindqvist: ”Monarkin är i fara”

Jean Baptiste Bernadotte, som så småningom blev Karl XIV Johan, kung över Sverige och Norge utbrast på sin dödsbädd på Stockholms slott 1844 att ”ingen har fyllt en bana liknande min.” Det var inget skryt för ingen i Sveriges historia har haft en livsbana som han.

Efter några få år i skolan tvingades han att arbeta som kopist i faderns dammiga sakförarkontor i Pau. Han rymde och kom att under elva år slita som underofficer i kungens armé. Eftersom han inte var adlig kunde han inte bli ”riktig” officer. Så kom franska revolutionen, adelsspärrarna togs bort, Bernadotte avancerade un- der lite mer än ett år från kapten till divisionsgeneral. Varje befor- dran kom på slagfältet.

Annons

Han var revolutionsregeringens ambassadör i Wien sedan krigsminister i Paris. Då han var trettiofem år gifte han sig med den rika köpmansdottern, tjugoettåriga Desirée Clary. Eftersom Desirées syster var gift med generalen Napoleon Bonapartes storebror, drogs Bernadotte in i familjen Bonapartes snabba karriär.

Napoleon hade några år tidigare också uppvaktat Desirée som han sedan övergav. Kanske var det av dåligt samvete och för att beskydda henne, som han gav Bernadotte den ena höga befattningen efter den andra.

Jean Baptiste var framgångsrik guvernör över stora delar av Tyskland. Han blev en av de första marskalkarna av Frankrike och fick det lilla furstendöme Ponte Corvo. År 1810 valdes han enhälligt av Sveriges riksdag till kronprins av Sverige. Han erövrade Norge och blev år 1818 kung av Sverige och Norge, en befattning han hade i tjugosex år. Huset Bernadotte har nu suttit på Sveriges tron längre än någon annan svensk dynasti i vår historia.

Därför borde man kanske markera den 26 januari som en alldeles speciell dag i den svenska almanackan - dagen då ätten Bernadotte började. Ingen kunde då ana att den nyfödde skulle grunda en ätt som blev den enda kungaätten i Europa, som genom samma gren av samma familj utan avbrott för krig och revolutioner fortsatt att regera över ett fritt folk och självständigt rike i 206 år.

Annons