Herman Lindqvist: ''Kärleken som besegrade allt och alla''
Förr var det helt uteslutet att en prins och arvfurste skulle gifta sig med den han älskade om kvinnan inte var kunglig. Första gången det hände i huset Bernadotte var då Oscar II:s näst äldste son, den tjugofemårige Oscar, chockade sina föräldrar med tillkännagivandet att han älskade och tänkte gifta sig med hovfröken Ebba Munck af Fulkila.
Prinsen, som var sjöofficer, mönstrades genast på ångfregatten Vanadis som skulle ut på en ett och ett halvt års jordenruntkryssning. Hovfröken Ebba avskedades och förlovades bort med en friherre von Rosen. Detta skulle få de ungas kärlek att svalna. Trodde man.
Prins Oscars resa var unik. Han besökte bland annat Siam, Tahiti, Honolulu, Rio, Yokohama och Shanghai. Men då han kom hem 1885 var han fortfarande lika kär och ville gifta sig med Ebba – som åter var fri. Hennes förlovning var bruten. Kung Oscar var fortfarande benhårt emot.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Ebba skickades till drottning Sofias trosfränder och personliga bekanta i Bournemouth. Den unge Oscar visade sig lida av bronkit. Den bästa läkaren ansågs vara Sofias doktor i Amsterdam. Där råkade Oscar träffa sin Ebba, som var hovdam hos kronprinsessan Victoria på resa i Europa. De unga tu återförenades. De skulle prompt gifta sig. Oscar var fortfarande helt emot, Sofias hjärta började vekna. Så genomgick Sofia en allvarlig operation, om allt gick vägen lovade hon att Oscar och Ebba skulle få gifta sig.
Operationen lyckades, de ungas förlovning kungjordes. Kärlekshistorien var en nyhet för allmänhet och även för regeringen. Det blev skandal och isande tystnad i salongerna. I fem år hade de unga kämpat för sin kärlek. Alla var emot dem, även politikerna. Sofia anordnade då ett diskret bröllop i Bournemouth den 15 mars 1888.
Kung Oscar var inte där, inte heller kronprinsessan Victoria. Bröllopet var årets skandal i Stockholm. Prinsen förlorade arvsrätten till tronen och sin hertigtitel. Regeringen beslöt att han fick behålla prinstiteln, men den skulle inte vara ärftlig längre.
Men efter några år ändrades allt. Sofias halvbror, storhertigen av Luxemburg, tog in kärleksparet i Luxemburgs adel som greve och grevinna av Wisborg, Wisborg var ju det gamla slottet i Visby där Oscar hade varit hertig.
Nu kunde paret fortsätta delta i hovlivet som prins och prinsessan Bernadotte, greve och grevinna av Wisborg. Oscars och Ebbas kärlekshistoria slutade alltså lyckligt. Det skulle dröja ända till 1976, då kung Carl Gustaf gifte sig med fröken Silvia Sommerlath, som en annan kärlekshistoria med en icke-kunglig person fick ett lyckligt slut.