Herman Lindqvist: ''Kungens egen sjörövare blev adlad och förmögen''
Alla sjörövare blev inte jagade och dödsdömda. Den avsatte unionskungen Erik av Pommern drev sjöröveri från Gotland i tio år, innan han gav upp och seglade hem till Pommern igen.
Gustav Vasas dotter Cecilia, skandalprinsessan, förlorade i ett skede sina områden i Tyskland, så hon försörjde sig med sjöröveri på Östersjön och under 1700-talet, då den svenska flottan var ganska liten utökades den med hjälp av Karl XII:s egna kapare. De mest framgångsrika adlades, blev mycket förmögna och utnämndes till officerare i kungliga flottan. De var Karl XII:s egna kapare med rätt att under det stora Nordiska kriget angripa framför allt danska och ryska handelsfartyg.
Den mest berömde av kungens kapare var Onsala-pojken Lars Gathe och hans bror Christian. Bröderna var så framgångsrika att de som unga män adlades under namnet Gathenhielm. Lars Gathenhielms vackra trähus byggd i karolinsk stil finns kvar i Majorna i Göteborg, där han blev en av stadens rikaste borgare med en stor del av den gamla hamnen som personlig förläning.
VIDEOS FRÅN svenskdam
”Lasse i Gatan,” som han kallades, fick reparera sina fartyg i kronans varv och hämta vad han behövde ur kronans förråd. Hans armada blev större och större, till slut kommenderade han en flotta på tjugosju fregatter och kryssare som totalt kapade över åttio fientliga skepp. De erövrade fartygen fördes till svenska hamnar där de sattes i kronans tjänst.
Då Gathenhielm var tjugosju år utnämndes han till kommendör över hela den svenska kaparflottan med fullmakt att beordra andra kaparskepp att följa hans instruktioner. Han blev alltså ett slags kaparamiral. Dessvärre avled han plötsligt något år senare, men verksamheten fortsatte under hans unga hustrus och broderns ledning. Gathenhielms son valde ett lugnare liv, han blev uppfinnare och ämbetsman. Hans största uppfinning var en lampa som kunde lysa under vattnet.
I dag är Gathenhielms hus ett av Göteborgs äldsta bevarade trähus och kommunalt kulturcentrum. Adelsätten Gathenhielm dog ut på svärdssidan redan 1768, och på kvinnolinjen - spinnsidan - fjorton år senare.