Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg HöibyNorska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Kungens sommarprojekt – inte alltid helt lyckade''

23 jul, 2024, 09:01
herman Lindqvist om kungens sommarprojekt
Vad har egentligen kungafamiljen för sig under sommaren på Solliden? Herman Lindqvist, som har en nära relation med kungafamiljen, berättar i sin senaste krönika om kungens olika sommarprojekt – både de lyckade och de mindre lyckade.
Annons

Kung Carl Gustafs stora intresse är naturen och jordbruket. Redan som ung var han oerhört lycklig då han själv fick köra traktorn över fälten. Han följer noga årstidernas växlingar och hur grödan frodas vid i synnerhet favoritslottet Stenhammar. Men även på sommarslottet Solliden har kungen alltid haft sina egna projekt. Drottningen planterar och odlar blommor och buskar, kungen har mer fantasifulla projekt. Oftast är det mycket lyckade satsningar. Men inte alltid.

Herman Lindqvist: ”Det är omöjligt”Brand logo
Herman Lindqvist: ”Det är omöjligt”

Kronprinsessan Victoria berättade en gång för mig att kungen den sommaren hade odlat kräftor. De planterades i några specialgjorda dammar på Solliden. Som alla kungens projekt var detta en ytterst seriös verksamhet. Vattnets temperatur mättes varje dag och andra observationer nedskrevs i ett prydligt häfte. Kräftorna matades. Dagarna gick. Victoria berättar att de med allt större nyfikenhet och förväntan närmare sig kräftorna över vilka stora myggmoln brukade surra. Till slut var det dags att försöka plocka upp de odlade kungliga kräftorna. Fiskelyckan var noll. Där fanns inga kräftor, eller ytterst få i alla fall. Mest var det mygg överallt. ”Pappa hade Ölands största myggodling” konstaterade ­ Victoria.

Det visade sig att hermeliner hade kommit lös i trakten och smugit sig in på Solliden där de kalasade på kungens kräftor. Nästa år blev det en ny satsning. Nu skulle kungen odla kalkoner. Präktiga stora kalkoner som skulle säljas för svenska hushåll, lagom till jul eller annan större högtid. Allt gick bra ända tills den dagen kom då kalkonerna skulle säljas för slakt. Då visade det sig att de var för stora!

De kunde omöjligt klämmas in i en vanlig svensk ugn. Victoria kunde inte berätta vart bamsingarna sedan tog vägen, men året efteråt försökte man med en annan sort och de kom i perfekt storlek.

Exakt vad kungen planerar i sommar är en väl dold familjehemlighet.

Annons