Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Länge leve handkyssen!''

27 maj, 2024, 10:04
Danska kungaparet på stadsbesök i Stockholm
Efter det danska kungaparets stadsbesök i Stockholm reflekterar författare och kunglighetexpert Herman Lindqvist över handkyssens roll i det moderna samhället.
Annons

Vi var säkert många som följde tv-bevakningen av det danska kungaparets ankomst till Stockholm. Normalt visar svensk tv utländska statsbesök bara ca 30 sekunder före vädret och då helst enbart därför att någon kunglighet gjort bort sig. Nu blev det pampigt och festligt bara därför att dansk tv ville ha direktsändning, så SVT hakade på.

Under ceremonierna kunde man lägga märke till att kung Carl Gustaf och alla officerare gjorde stram honnör då nationalsångerna spelas. Men icke kung Frederik – han tog istället av sig sin uniformsmössa och stod med den i hand, som om den varit en toppeluva. Vi fick inte veta om det var Frederiks egen idé eller om det var en dansk tradition. Sedan hälsade kungaparen på svenska och danska delegationer i rikssalen. Kung Carl Gustaf tog av sig sin vita handske och skakade hand med alla.

Margrethes nya liv – efter att hon abdikeratBrand logo
Margrethes nya liv – efter att hon abdikerat

Kung Frederik behöll sin handske på. Var det ännu en dansk tradition eller var Frederik rädd att bli smittad? Det var roligt att se att majoriteten av alla svenska kvinnor, statsråd och andra gjorde en kort nigning, de knixade för kungligheterna så som Victoria gjorde med ett leende för sin gamle vän Frederik. Nu var det ju Frederik som var kung och Victoria ”bara” kronprinsessa, alltså skulle hon niga då man följde protokollet. Att Victoria och ­Frederik privat friskt duar varandra, är en annan sak.Damerna neg för kungligheterna, men av de svenska herrarna var det bara prins Daniel som kysste drottning Mary på hand, ingen av de andra herrarna. Det tycker jag var synd, för det är en så gammal och vacker tradition som fortfarande odlas i många länder, inte minst i dagens Polen. Där kysser herrar damer på handen i alla samhällsklasser, inte bara på kung och presidentnivå.

Ni minns kanske elektrikern från varvet i Gdansk, Lech Walesa. Till många nedresta LO-pampars förvåning kysste Walesa på hand redan vid Solidaritets första möten på varvet och fortsatte med detta ända upp till presidentposten. Man kan se herrar göra detta i dagens Polen utan att det är en officiell ceremoni. Så då jag är i Polen och ska hälsa på någon dam som jag vill visa respekt för ger jag en handkyss.

Annons

I Sverige har jag bara hälsat så på drottning Silvia och prinsessan Lilian, då hon levde. Däremot tycker jag det är bra att den gamla seden att män skulle kyssa kungen på hand avskaffades redan i början av 1800-talet. Det förekommer fortfarande inom katolska kyrkan då folk på landsbygden kan kyssa prästen på hand, prästen kysser biskopen och alla vill kyssa påvens hand. Fast den nuvarande påven vill inte det. I Mellanöstern var jag ofta, under kriser på 70-talet, med om att fattiga bybor, både män och kvinnor, kysste mig på hand i tron att jag skulle föra med mig mat och förnödenheter. Det var genant och plågsamt. Jag tror att även en modern svensk kvinna som i dag får en elegant handkyss bara känner sig upphöjd. Och det är den ­känsla man vill ge.

Annons