Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg HöibyNorska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Victoriadagen – en ny men gammal tradition''

12 jul, 2024, 08:48
Herman Lindqvist om victoriadagen
Den 14 juli firar vi kronprinsessan Victorias födelsedag under Victoriadagarna på Solliden på Öland. Men traditionen sträcker sig längre tillbaka än så, det beskriver historiker Herman Lindqvist i sin senaste krönika.
Annons

Kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande den 14 juli har med tiden utvecklats till något som kan kallas Ölands nationaldag - fast firandet pågår numera i tre dagar.

SE FILMEN: Här anländer kungafamiljen till Orups konsert på Solliden!Brand logo
SE FILMEN: Här anländer kungafamiljen till Orups konsert på Solliden!

Det är aktiviteter för gamla och unga, barnkörer som sjunger, utställningar och föredrag. Festligheterna kulminerar med att hela kungafamiljer anländer till festen i Borgholms slott i en pampig kortege. Där delas årets Victoriapris ut varpå en öronbedövande TV-sänd musikalisk underhållning brakar loss. Victorias firande med alla sina sociala engagemang och insamlingen för Victoriafonden har förvandlat hennes födelsedag till en fest för alla.

Men Victorias födelsedag har firats på Solliden redan i långt över hundra år. Det var drottning Victoria, gift med Gustaf V, som lät bygga Solliden därför att just den platsen ansågs vara den mest hälsosamma i Sverige. Drottningen led av luftrörsproblem. På Solliden firades alltid hennes födelsedag med dunder och brak den 7 augusti. Varje år lät drottningen meddela att hon undanbad sig all uppvaktning och alla utsmyckningar. Sedan upprepades allting i alla fall, till hennes stora glädje. I gryningen hängdes tjocka blomstergirlander upp på balkonger och loggior. Hela kungahuset med kung Gustaf V, söner, sonsöner och prinsessor var samlade. Det var så fullt i slottet att fyra prinsar fick bo i badhuset.

Länets och Borgholms högsta herrar anlände högtidsuppsträckta till slottet i en strid ström redan tidigt på morgonen. Drottningens uppvaktning, de anställda i slottet och på egendomen, alla från ekonomiavdelningen, kök, stall, garage, trädgård och lantbruk kom i rangordning för att frambringa sina underdånigaste lyckönskningar till drottningen. Hovbetjäningen, hovstallpersonalen och drottningens kammartjänare överräckte praktfulla blomsterkorgar och höll frasiga och vackra tal.

Annons

Där fanns flaggviftande barn och uppvaktning från försvaret. Upp till ett tjugotal fartyg ur kungliga flottan kunde ligga på redden för att skjuta salut och det hände att flygvapnet flög med sex flygplan över slottet på låg höjd för att släppa ut blågula fallskärmar med blommor till jubilaren.Därefter följde den stora födelsedagsmiddagen i slottet. Då som alltid obligatorisk smoking för alla herrar och en betjänt bakom varje gästs stol. Flottans musikkår spelade och oftast var det stor militär uppvisning och flaggspel vid alvaret.Nästa dag kunde de kungliga gå ombord på pansarskeppet Victoria för att övervara gudstjänsten där.

Nu är det andra tider. Kronprinsessans firande är mer för Sverige i tiden, folkligare, roligare och fest för alla.

Annons