Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineKate Middleton

Herman Lindqvist: ''Röker kungen av Sverige?''

25 jul, 2018, 08:25 
Kungens besök i Sovjetunionen
Kungen var bara 27 år när han genomförde sitt första officiella besök i dåvarande Sovjetunionen. Här berättar kunglighetsexpert Herman Lindqvist om kungens möte med den framlidne Leonid Brezjnev.
Annons

Statsbesök är hårt schemalagda, styrda av diplomatiskt och politiskt protokoll med få möjligheter till improvisationer. Det vet kung Carl Gustaf bättre än de flesta. Men ibland kan det bli en liten överraskning.

Kungens helomvändning – nu agerar hanBrand logo
Kungens helomvändning – nu agerar han

För fyrtio år sedan, då han var tjugosju år och Europas yngste monark, besökte han för första gången Sovjetunionen, där Leonid Brezjnev då var statschef. Kungen berättade för mig i ett privat samtal för några år sedan: ”Vid ett tillfälle kördes vi i rasande fart i limousiner genom Moskvas tomma gator. Brezjnev var då gammal och sjuklig. Han satt med hatten neddragen över pannan och stirrade rakt fram. Plötsligt frågade han genom tolken: ”Röker kungen av Sverige?” ”Jag svarade lite generat att jo, visst röker jag, men naturligtvis inte här i bilen … Jag brukar röka Gauloises.” Brezjnev satt tyst en lång stund. Så sa han: ”Läkarna har förbjudit mig allting. Jag får inte röka, inte dricka, inte göra någonting … Kan inte kungen av Sverige tända en cigarett och blåsa röken på mig?” Kungen fortsatte sin berättelse: ”Jag tände en Gauloises och blåste röken på honom. Vi fortsatte färden under tystnad, insvepta i rök.” Kung Carl Gustaf bolmande och Brezjnev lyckligt inandandes den förbjudna röken.

Tänk om man hade haft en kamera i den bilen! Eftersom Brezjnev inte fick röka var det rökförbud överallt där statschefen rörde sig. I Sovjet var det klokast att lyda order, men kungen av Sverige fick naturligtvis röka om han ville det.

Kungen berättade också att under det statsbesöket fick han tipset av Säpo att om man till exempel ville ha mer rysk kaviar på rummet var det bara att luta sig fram mot närmaste blomstervas och säga det. Strax kom kaviar eller vad man behövde. Det fanns nämligen mikrofoner överallt. Nästa gång kungen åkte till Moskva var det Putin som styrde. Men det är en annan historia.

Annons