Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineKate Middleton

Herman Lindqvist: ''Så går det till under sommaren på Solliden''

15 jul, 2018, 10:30 
Herman Lindqvist om sommaren på Solliden
Historiker och kunglighetsexpert Herman Lindqvist ger oss en inblick i hur det går till hos Kungafamiljen på Solliden om somrarna, i sin senaste krönika.
Annons

Den kungliga sommaren har börjat på Solliden och säkert har kung Carl XVI Gustaf även i år ett nytt projekt. Kronprinsessan Victoria berättade en gång för mig att ”Pappa har projekt varje sommar”.

Herman Lindqvist: ”Monarkin är i fara”Brand logo
Herman Lindqvist: ”Monarkin är i fara”

De brukar förberedas minutiöst med inläsning och rådgivning från experter för att sedan genomföras med vetenskaplig noggrannhet. Allt bokförs till minsta detalj i särskilda häften. Alla projekten lyckas dessvärre ändå inte. Victoria berättade att en sommar odlades det kräftor. Särskilda kräftdammar byggdes. Varje dag antecknades vattentemperatur och allt som gjordes i odlingen. Då sommaren var slut och alla förväntade sig läckra kräftor konstaterades att dammen mest innehöll mygglarver.

Minkar hade kalasat på kräftorna. En annan sommar var det kalkonuppfödning. Allt gick bra, kalkonerna växte. Och växte. Då sommaren var slut visade det sig att kalkonerna var riktigt feta och präktiga. För präktiga. De gick inte in i en vanlig svensk ugn. Men vanligtvis lyckas projekten, och alla på Solliden måste hjälpa till på något vis.

Alla, även gäster, kan stå på huvudet över blomster­ rabatter eller ge en hand på annat sätt. Traditionellt spelas krocket på eftermiddagen följt av te för alla. Så har det varit sedan Gustaf V var kronprins i slutet av 1800-talet och kom hem från London med krocket i bagaget.

Fram till andra världskriget var sommarlovet på Solliden hårt reglerat av protokoll och etikett. Då var det obligatorisk smoking till middagen. Varje kväll. Även då det inte fanns något särskilt att fira. I dag är det mer avspänt. Då fanns det sju personer i köket. Den första kom klockan fem på morgonen för att baka färskt bröd till frukost. I dag har man ordnat det på ett bekvämare sätt och middagarna intas utan smoking. Om det inte är fest, förstås.

Annons