Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Vi kunde haft två drottningar samtidigt''

08 apr, 2018, 22:00
Herman Lindqvist krönika om drottning Margrethe
Författare och kunglighetsexert Herman Lindqvist reflekterar i sin senaste krönika över vad som hade hänt om vi i Sverige haft de nuvarande lagarna för tronföljd år 1973 då Gustaf VI Adolf avled.
Annons

Dronning Margrethe II av Danmark fyller 78 år måndag den 16 april. Hon är redan historisk på många sätt. Hade hon levt under ett annat sekel skulle hon säkert gått under namnet Margrethe den Magnifika, för hon är renässansmänniska, som talar fem språk flytande, utbildad i Cambridge, Sorbonne och London School of Economics. Hon tecknar och målar i olja och akvarell, även med grafik. Hon har illustrerat Tolkiens Sagan om Ringen och översatt Simone de Beauvoir. Hon har broderat och sytt vävnader för kyrkor och designat bland annat de danska biskopsskrudarna. Hon har gjort kläder och scenografi för baletterna Askungen och Nötknäpparen. Det finns ingenting som säger att hon skulle abdikera nu då hon är änka. Hon är drottning, regerande drottning och kommer att vara det så länge hon lever.

Margrethes osannolika lyx – hit går miljonernaBrand logo
Margrethes osannolika lyx – hit går miljonerna

Har ni tänkt på att om Sverige hade haft nu gällande lagar för tronföljden då Gustaf VI Adolf avled 1973, då hade vi också i dag haft en drottning som heter Margaretha II? Då hade nämligen den äldsta av arvprins Gustaf Adolfs barn ärvt kronan och det var prinsessan Margaretha, kung Carl Gustafs storasyster. Även hon hade blivit Margaretha II, eftersom Margareta I av Sverige var densamma som Margareta I av Danmark. Hon var drottning över hela Norden på 1300-talet. Margareta I beskrivs ofta som vår största regent någonsin: intelligent, stark, klarsynt styrde hon med fast hand över alla Nordens länder inklusive Finland, Island, Färöarna, Grönland plus en del av de brittiska öarna. Det hade varit roligt med en svensk och en dansk drottning Margaretha II samtidigt. De är kusiner, barnbarn till Gustaf VI Adolf. Margrethes mor, drottning Ingrid, läste Elsa Beskows sagor och sjöng svenska barnvisor för sin dotter.

Visste ni att danska drottningen fortfarande har Sveriges tre kronor i sitt vapen? De har funnits i det danska riksvapnet sedan 1300-talet. Flera av de 34 krig vi haft med Danmark har gällt just dessa tre kronor som danskarna vägrat ta bort. Nu är de kvar för att påminna om Kalmarunionen, inte för att danskarna vill ta tillbaka Sverige.

Annons