Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Victoria alltid redo för kung och fosterland''

30 jul, 2024, 09:50
herman Lindqvist om Victorias besök i indien
I sin senaste krönika berättar historiker och hovexpert Herman Lindqvist om Victorias många stadsbesök. Bland annat får vi läsa om ett besök i Indien som inte riktigt gick som väntat...
Annons

Kronprinsessan Victorias födelsedag firades enligt traditionen med hela familjen som njöt av sång och musik, och stor publik på Öland. Privat fick Victoria, som på alla födelsedagar, tårta. Kronprinsessan gillar­ tårtor. Men det kan bli för mycket av det goda.

Herman Lindqvist: Så påverkas Silvia – av kungens agerandeBrand logo
Herman Lindqvist: Så påverkas Silvia – av kungens agerande

Det var då hon för många år sedan var på officiella besök i ­ Indien. Hon skulle då bland annat besöka en skola. Hon berättade för mig att allt var perfekt ordnat med dans och uppträdanden, svensk och indisk musik och sen. Som pricken över i, skulle skolan bjuda på något gott. Indierna ville hedra den svenska kronprinsessan med att följa den gamla svenska traditionen att servera sju sorters kakor till kaffet. Men kakor hade i översättning blivit ­ tårtor.

Annons

Skolans elever och alla inbjudna indiska höga gäster samlades och titta förtjust på när sju sorters helt olika magnifika tårtorna ställdes fram. Ingen ville missa denna egendomliga svenska orgie i tårtor.

Victoria berättade: ”Alla tittade förväntansfullt på mig då tårtorna serverades och eftersom jag aldrig vill göra någon besviken började jag äta. Och jag åt. Några av kakorna var täckta med vispgrädde i värmen, men jag var tvungen att smaka och äta av alla. Jag åt bokstavligen tårta för kung och fosterland”.

Victoria fick tidigt lära sig att vara försiktig då hon berättar vad hon tycker om. Risken är att samma rätt kan serveras i varje stad hon besöker. Hon berättade för mig att en gång då hon var på officiellt besök i Arabemiraten råkade hon säga att hon tyckte om dadlar.

Annons

Då hon kom tillbaka till sin svit vara ett helt rum fyllt med dadlar. ”Det var brickvis med dadlar. Dadlar med pistasch. Dadlar med choklad, mörk, ljus och vit choklad. Dadlar utan choklad. Dadlar med marsipan. Dadlar med sylt. De hade dekorerat hela rummet med dadlar.”

”Jag har ju så svårt att lämna mat och jag vill alltid visa min uppskattning. Det blev svårt med dadlarna. Jag åt dadlar till förbannelse. I varje ask, låda, korg och kartong låg det dadlar lager på lager i olika konstfulla formationer. Det syntes knappt att jag smakat. Jag bjöd SÄPO på dadlar. Alla som kom fick dadlar. Det var dadelkalas inne hos mig.”

Numera äter kronprinsessan sällan dadlar. Men enoch annan tårtbit lär slinka ner.

Annons