Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineKate Middleton

Herman Lindqvist: ''Vildsvinet visade sig vara en stubbe''

25 okt, 2022, 10:30 
Herman Lindqvist om kungens jakt
Det skjuts och det knallas i skogarna. I den här krönikan skriver historiker och kunglighetsexpert Herman Lindqvist om kungens jaktintresse.
Annons

Nu ekar hundskallen och knallar gevären i många svenska skogar. Höstjakten är i full gång. Jakten var länge ett kungligt privilegium. Vissa jaktområden och byten var reserverade enbart för kungens jakt, som Djurgården i Stockholm och de stora dovhjortarna på Öland.

Svensk Damtidnings nya krönikörBrand logo
Svensk Damtidnings nya krönikör

Den åttaårige Karl XII och hans far Karl XI sköt tio vargar på Djurgården. Några dagar senare fällde kungen åtta älgar. Alla kung Carl Gustafs förfäder var flitiga ägare. Gustaf V:s jakttroféer pryder väggar i flera av de kungliga slotten. Carl Gustafs far, Gustaf Adolf, var en ivrig och hungrig jägare, han fällde några av de allra största älgarna.

Kungen började jaga som 15 åring, påhejad av den synnerligen entusiastiska jägaren, modern prinsessan Sibylla. Hon i sin tur hade blivit jaktbiten av hennes mor, hertiginnan Victoria Adelheid. Kungens mormor var ivrig jägare ännu i 80-årsåldern. Hon föredrog jakt på hjort och gems, ett slags getdjur som hon jagade i brant och klippig terräng, i Österrike.

Kung Carl Gustaf tog tidigt med sina egna barn på jakt. Av dem har bara prins Carl Philip fortsatt i vuxen ålder. Prinsessan Madeleine avlade jägarexamen, men har nog inte haft tillfälle att jaga på många år. Kronprinsessan Victoria är inte alls intresserad. Hon föredrar skott- och knallfria skogspromenader. Kungen berättade för mig en gång att han trivdes på jakten både då han är ensam med en vän eller i större jaktsällskap. Han berättade att då läggs allt annat åt sidan, det uppstår en nära gemenskap. Under jaktsäsongen från augusti till februari brukade kungen försöka vara ute nästan varje vecka. Det är numera inte möjligt. Mest spännande tyckte han var jakt med löshund efter älg, nästan lika spännande som pyrscha.

Det är då man smyger i ofta ganska svår och brant terräng och kikarspanar efter dovhjort eller gems. Han berättade att en gång var han säker på att han hade ett vildsvin i siktet, trots att jaktkamraten försäkrade att bytet var borta. Men i kungens sikte fanns det kvar. Det visade sig att­ vildsvinet var en stubbe.

Annons