Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall: ''Marius borde veta bättre – detta tar knäcken på Mette-Marit!''

07 aug, 2024, 12:25
johan t lindwall om krisen i norska kungahuset
Hovexpert Johan T Lindwall kommenterar händelserna i det norska kungahuset i sin senaste krönika för Svensk Damtidning. ''Jag har svårt att se hur norska monarkin ska komma igen efter detta'', skriver han.
Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Ursäkta! Men vad är det som händer? Det är ju nu rena rama havet stormar i norska kungahuset.

Ni som har följt händelserna den senaste tiden i norska kungahuset vet ju vad som har hänt.

Prinsessan Märtha Louise har de senaste veckorna varit i öppet krig mot sin blivande svärmor Veruschka Urquhart, 82.

Märtha Louise och Shaman Durek ska gifta sig nu i slutet av augusti, men deras bröllosplycka har fördunklats av konflikten med hans mamma. Shaman Durek bröt kontakten med sin mamma redan förra året, men det som nu har hänt är att prinsessan med sin blivande make har hotat stämma hans mamma – detta efter att hon gjorde en intervju med norska tidningen Se og Hör.

”Vi har fått höra att ni har gjort och fortsätter att göra ärekränkande, nedsättande, falska och provocerande uttalanden som skadar Shaman Dureks goda namn och rykte. Shaman Durek förnekar kategoriskt alla uttalanden”, stod det i brevet från den blivande prinsessfamiljen.

Annons

Samtidigt blev Märtha Louise än en gång anklagad för att ha försökt använda sin prinsesstitel i ett kommersiellt sammanhang när hon försökte lansera ett bröllopsgin.

Mette-Marits son anklagas för våldsbrott

Som om det inte stormade nog så kom i går nästa smäll: Kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby, 27.

Mette-Marit skulle egentligen varit på OS i Paris med maken Haakon, men i sista stund hoppade hon av och i går avslöjades orsaken: Sonen greps i helgen av polis efter en våldsincident. Han misstänks för ”kroppskrenkelse”, misshandel eller fysiskt ofredande. Han misstänks även för skadegörelse. En kvinna i 20-årsåldern, som Marius ska ha någon form av relation till, har varit inblandad i ärendet och lägenheten ska ha ”framstått som förstörd” efter händelsen.

Norska kungafamiljen.
Marius Borg har nu skapat ytterligare problem i den norska kungafamiljen. Lise Åserud

Detta är inte bara ett dråpslag och ett stort orosmoln för mamma Mette-Marit, som har nog med bekymmer med med sin sjukdom lungfibros. Detta är en mardröm för hela det norska kungahuset. Som att det inte var nog med Märtha Louise och hennes frispråkiga kärlek så kommer detta med Mette-Marits son.

Annons

“Han är inte officiell medlem av norska kungafamiljen”, hävdar de som försvarar honom.

Jo, tjena.

Vi pratar om Norges nuvarande kronprinsessas biologiska son. Norges framtida drottning. Nej, Marius har ingen kunglig titel, men likväl har han ett stort ansvar som son till Norges framtida drottning.

Vi vet inte vad som har hänt. Men detta är inte första gången det stormar kring Marius och jag kan bara konstatera att han är inget barn eller ungdom. Han är 27 år gammal och fullt vuxen. Han borde veta bättre än att försätta sig i sådana här situationer.

Hur ska norska kungahuset komma tillbaka?

Detta är katastrof och jag tycker så synd om speciellt två personer: Kung Harald och drottning Sonja. Hur mycket ska de behöva genomgå?

2010 hade vi vårt helvetesår i svenska kungahuset med skandalboken om kungen och Madeleines brutna kungliga förlovning och flykt över Atlanten till USA. Där och då tyckte vi att det var enormt skakigt och att kungahuset skakade i sin grund. I jämförelse med Norge var det som skedde i Sverige bara en bris.

Jag tänker tanken: Tänk om alla dessa saker hade hänt i svenska kungahuset? Förtroendet för monarkin och dess medlemmar hade då varit körd i botten.

Jag har svårt att se hur norska kungahuset ska komma igen efter detta. Det är nu framåt en uppförsbacke utan dess like. Skulle det inträffa en skandal till vill jag inte ens tänka på vilka konsekvenser det då kan bli för norska monarkin.

Annons