Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineKate Middleton

Johan T Lindwall: ''Grattis till kronprinsessan!''

14 jul, 2018, 08:30 
johan t lindwall om kronprinsessans 40-årsdag
Inför kronprinsessan Victorias 40-årsdag blickar chefredaktör Johan T Lindwall tillbaka på möten tillsammans med henne och hennes närstående.
Annons

Stort grattis Victoria! Du fyller 40 år och det känns som igår när jag för första gången träffade dig och du gjorde din första stora intervju. Det var 1995 och du skulle fylla 18 år och bli myndig. Det var på Solliden och i flera timmar fick vi ställa frågor om allt från rollen som kronprinsessa till kärleken.

Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”Brand logo
Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”

Det är 22 år sedan. Känns som i går. Vad hände? I dag har du din egen familj och är den främsta reklampelaren för monarkin som statsskick i Sverige. Finns det någon som inte kan tycka om kronprinsessan Victoria? Jag har under många år rest med kronprinsessan på jobb i Sverige och över hela världen. Jag har sett en osäker ung tjej utvecklas till en slipad kvinna som en dag ska bli drottning av Sverige och ta över tronen efter sin far Carl XVI Gustaf.

Annons

Hur är då kronprinsessan Victoria som person? Ja, de som kan svara allra bäst är ju så föräldrarna, syskonen och framför allt maken prins Daniel. I SVT-intervjun med Claes Elfsberg faller Daniel i tårar när han pratar om sin hustru: – I mötet med människor är hon helt unik. Hon får människor att verkligen känna sig sedda. Hon stärker människor och fungerar som en samlad, positiv kraft. Det är hennes natur.

Jag var den första att träffa Daniel utanför Victorias lilla vänskapskrets. Då 2002 var Daniel och Victoria ett hemligt par. Ni kan alla historien hur de hade träffats när han var hennes personlige tränare. När deras relation var ett faktum var det inte många som trodde att det skulle hålla. Från så skilda världar skulle skapa problem. Det blev tvärtom. I dag är det Daniel som är kronprinsessan Victorias starka stöd och fura. Jag har även där haft förmånen att resa med Victoria och Daniel tillsammans och se dem arbeta ihop. Vilket powerpar, säger jag.

Daniel kan i dag känna sig lite extra stolt när hustrun Victoria fyller 40 år. Men nu säger jag bara en sak: Stort grattis Victoria!

Annons