Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall om Stenbecks hemlighet: ''Jag gav beskedet till änkan''

17 sep, 2024, 05:00
johan t lindwall om Jan Stenbeck
I sin senaste krönika berättar chefredaktör Johan T Lindwall om den gången då han förmedlade en chockerande nyhet till Jan Stenbecks familj. ''Ingen i familjen hade vetat om hemligheten'', skriver han.
Annons

Jag glömmer aldrig den där augustikvällen på Long Island utanför New York. Jag hade precis berättat för Jan Stenbecks änka att det fanns en okänd son hemma i Sverige. Ingen i familjen hade vetat om hemligheten.

Johan T Lindwall om nya skandalboken: ”Råder panik i gänget kring kungen”Brand logo
Johan T Lindwall om nya skandalboken: ”Råder panik i gänget kring kungen”

Vid den här tiden var jag korrespondent i New York, USA, för Expressen. När Stenbeck gick bort blev det stora rubriker hemma i Sverige och i USA, där han verkat på Manhattan och bott på Mayville Farm på Long Island, New York.

Det som väckte mest rubriker var dokumentet som Expressen hittade efter finansmannens bortgång. I dokumentet, signerat ett halvår innan Stenbecks död, intygade han faderskapet till en son född 1997. I mitten av 90-talet hade han inlett en relation med en ung servitris som arbetade på hans krog Gamla Stans Bryggerier.

Annons

Direktivet från redaktionen var tydligt: Jag skulle åka ut till änkan på Long Island och fråga henne om det okända dokumentet. Vid entrén fanns en porttelefon. Efter två signaler svarade Stenbecks änka Merrill McLeod. Jag presenterade mig, bad om ursäkt att jag störde och informerade om dokumentet som intygade att Stenbeck hade en nu snart 5 år gammal okänd son.

Efter ett par sekunders tystnad sa hon: ”Kan du säga det igen?” Änkan frågade vem som hade signerat dokumentet som vittne. Jag berättade att det bland andra var Jan Friedman, en av Stenbecks direktörer i Kinnevik, varpå hon snabbt svarade: ”Oh my God! Då måste det stämma.”

Hon och resten av familjen hade inte haft en aning om den okända sonen. ”Ursäkta mig, jag måste avsluta samtalet.” Jag frågade varför: ”Vad tror du? Jag måste ringa mina advokater”.

Annons