Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall: ''Kronprinsessan stal showen under bröllopet''

23 sep, 2024, 09:26
johan t lindwall om victoria som framtid drottning
Den 31 augusti gifte sig Märtha-Louise med sin Durek. I sin senaste krönika blickar chefredaktör Johan T Lindwall tillbaka på bröllopet och på hur vår svenska kronprinsessa väckte uppmärksamhet bland både pressen och besökarna.
Annons

Ni som kan er kungliga historia vet att det lär dröja många år till. Men i Norge fick vi vara med om det lite i förväg: Drottning Victoria.

Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”Brand logo
Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”

Jag vet att ni är många som följde bröllopet i Norge. Våra digitala trafiksiffror gick genom taket när prinsessan Märtha Louise fick sin Durek. Eller trolleprästen som han kallats i norsk press. Uppladdningen inför bröllopet var värsta tänkbara. Att kronprinsessan Mette-Marits son Marius greps för både kvinnomisshandel och olaga hot placerade onekligen en blöt filt över hela bröllopshelgen. Han erkände även att han brukatkokain.

Bröllopet var redan omdiskuterat och debatterat på förhand. Paret som skulle gifta sig ifrågasattes och många menade att det hela var ett ”spektakel”.

Annons

Kronprinsessan Victoria var utan tvekan den kunglighet, utanför Norge, av störst dignitet. Hon och prins Daniel var gäster och även prins Carl Philip och prinsessan Sofia – som bara dagar efter bröllopet avslöjade sin graviditet. En nyhet som fick våra digitala trafiksiffror att än en gång rusa genom taket! En ny liten kunglig baby i februari. Underbart!

Victoria kunde inte annat än att åka på bröllopet då hon och Märtha Louise är nära vänner som följt varandra genom livet. Tyvärr tycker jag dock inte att detta var ett värdigt bröllop, sett ur ett kungligt perspektiv.

Vad säger ni exempelvis om att gästerna fick drinkbiljetter och när de var slut så fick de köpa sina egna drinkar. Som av en händelse var drinkarna gjorda på prinsessans egen gin och kostade 225 kronor. Värdigt? Kungligt? Knappast va?

Annons

Eller vad säger ni om att Märtha Louise sålde ut sin förra klädkollektion bredvid presentbordet. En utförsäljning mitt under bröllopet. Sedan som lök på laxen sålde de bröllopsrättigheterna till en kändistidning och Netflix. Värdigt? Kungligt? Knappast!

Mitt i allt detta tvingades kronprinsessan Victoria alltså befinna sig och känner jag henne rätt så är jag övertygad om att hon kände sig lite kidnappad. Men Victoria vände situationen till sin fördel. När hon gled in i sin klänning skrek reportrarna. Ja, de skrek! Alla var överens om att vår svenska kronprinsessa hade showen.

Frågar ni mig så säger jag att hon var festens drottning. Ledsen, drottning Sonja, men Victoria trumfade alla. Ni vet vad jag tycker och jag skriver det igen: Victoria! Victoria! Victoria! Alltså hur cool och bäst är denna kronprinsessa av Sverige? Alla på bröllopet älskade Victoria och jag konstaterar lugnt att den dagen det blir dags kommer vi i Sverige ha världens coolaste drottning. Drottning Victoria. Hör ni hur det låter? Jag tar det igen: Drottning Victoria. Som musik i mina öron.

Annons