Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall: ''Nu ska all förlorad tid tas igen''

12 jun, 2023, 05:30
johan t lindwall om kungligheternas sommar
Äntligen återförenas hela kungafamiljen igen. En som är extra glad för det är drottning Silvia. Om detta skriver chefredaktör Johan T Lindwall i sin senaste krönika.
Annons

Som vi har längtat. Som drottning Silvia har längtat. Efter vad? Sommaren, så klart! Nu återförenas äntligen hela kungafamiljen i Sverige och framför allt på Öland.

Johan T Lindwall: ”Madeleine och Chris smått desperata”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Madeleine och Chris smått desperata”

Vi är många som jublar över sommarens intåg. Jag vet en som jublar lite extra: drottning Silvia. Men inte över värmen – utan tanken på att hela familjen äntligen återförenas. Drottningen är oerhört familjekär, för henne är det smärtsamt att yngsta dottern prinsessan Madeleine inte bor i Sverige större delen av året.

Nu när sommaren kommer väljer också prinsessan Madeleine med familjen att komma hem på semester, och i augusti är ju planen att de ska flytta hem till Sverige för gott. Semestern och sommaren på Solliden är varje år en höjdpunkt. Där samlas familjen i alla olika hus inne på slottsområdet.

Varje kväll har de gemensam middag inne på Sollidens slott. Middagen börjar alltid med en drink i trädgården och sedan är det sittande 3-rättersmiddag med lokalt producerade råvaror. Förr i tiden på Gustaf V:s tid var smoking klädkoden varje kväll. Numera är det inte lika strängt.

Annons

På dagarna samlas alla nere i kungens båthus vid Kalmarsund, där kan dagen övergå till grillmiddag utomhus. Nu ska all förlorad tid isär ska tas igen. Midsommar är en otroligt viktig högtid för kungafamiljen och oftast firas den på Solliden. Kungen är mån om traditionerna, egeninlagd sill är ett måste vid lunchen och detta med egen snaps, gjord på kryddor från trädgårdslandet på Solliden.

Efter midsommar väntar några veckors arbete för alla innan de går in i den riktiga ledigheten med traditionsenliga firandet av kronprinsessan Victoria.

Men innan dess säger jag till er alla från oss på Svensk Damtidning:Glad midsommar! Njut av helgen. Det ska jag.

Annons