Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall om Charlene: ''Då trodde alla att tårarna var av glädje''

05 sep, 2024, 04:00
johan t lindwall om Monacos furstefamilj
Det mesta har gått snett i det lilla furstendömet Monaco, skriver chefredaktör och hovexpert Johan T Lindwall i sin krönika för Svensk Damtidning.
Annons

Vi som är intresserade av vår kungliga historia är ju fascinerade av Monaco och den förbannelse som sägs vila där. Den går över 700 år. Legenden gör gällande att adelsmannen Francesco Grimaldi på 1200-talet tog livet av en man och därefter fick familjen Grimaldi en förbannelse över sig.

Johan T Lindwall om nya skandalboken: ”Råder panik i gänget kring kungen”Brand logo
Johan T Lindwall om nya skandalboken: ”Råder panik i gänget kring kungen”

Enligt en annan legend skulle landets förste furste, Rainier, kidnappat och förgripit sig på en ung kvinna, som ska ha anklagars för att vara häxa, innan hon dog ska hon ha satt en förbannelse över familjen: ”Ingen i familjen Grimaldi ska någonsin bli lycklig i kärlek och äktenskap”.

Det lilla furstendömet har kantats av död, tragedier, okända barn och otrohetsaffärer. Många glömmer aldrig den där dagen i september 1982. Bilen med prinsessan Grace Kelly och dottern Stephanie gick av vägen utanför Monaco. Dagen efter olyckan avled prinsessan Grace till följd av en hjärnblödning och en hel värld sörjde.

Annons

Grace och prinsessan Diana, gick samma död till mötes, de är fortfarande världens mest ikoniska prinsessor. Grace Kelly var en av Hollywoods största stjärnor, innan hon 1956 gifte sig med furst Rainier III av Monaco. Efter dödsolyckan i Monaco pratade alla om den förbannelse som vilar över familjen Grimaldi och de har fått rätt: Sedan dess har det mesta gått snett i det lilla furstendömet.

Jag var där, på Alberts och Charlenes bröllop och redan då anade jag att detta kommer sluta illa. Det skulle bli världens mest romantiska bröllop, men i stället kom fokus att hamna på rykten om hur bruden försökte fly före bröllopet. Vissa påstod att hon lyckades, men blev kidnappad på flygplatsen i Nice och tvingades tillbaka.

Annons

Vi som var där glömmer aldrig brudens tårar på trappan till kapellet när hon kom ut. Åren innan Albert träffade Charlene var han något av en playboy. Jag hade förmånen att träffa honom vid flera tillfällen och intrycket var att det var en snäll, men ganska vilsen person. Det som slog mig varje gång var att alla ville sola sig i hans glans. Med tidigare OS-simmerskan Charlene hoppades alla att det skulle bli annorlunda – nu skulle det bli ett lyckligt slut på förbannelsen. Men det har blivit tvärtom.

Dagligen spekulerar media i Europa om deras relation, och nytagna bilder som kommit ut på paret döms ut som fejk – fabricerade för att döda ryktena om deras dåliga relation. Charlene ska ha flytt Monaco och deras relation är över - sedan länge.

Då och där trodde alla att tårarna på kyrktrappan var av glädje – i dag inser vi att det i själva verket var tårar av sorg.

Annons